c S
Yaskawina kočevska tovarna robotov uradno začenja proizvodnjo 09.04.2019 07:17 Kočevje, 08. aprila (STA) - Japonska korporacija Yaskawa, ki velja za največjega proizvajalca industrijskih robotov na svetu, je v Kočevju po dveh letih gradnje odprla novo tovarno industrijskih robotov in evropski center za razvoj robotike. Pri 25 milijonov evrov vredni naložbi jo je s 5,6 milijona evrov podprla država. Do leta 2023 bo zaposlovala približno 200 ljudi.

Današnjega odprtja Yaskawine kočevske tovarne robotov sta se ob številnih Yaskawinih vodilnih udeležila tudi predsednik vlade Marjan Šarec in gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Šarec je v svojem nagovoru izrazil veselje, da so tako visokotehnološko tovarno odprli ravno v Kočevju, ki je dolga leta veljalo za nerazvito, zapostavljeno in celo neperspektivno območje.

Za izvedbo in pridobitev Yaskawine kočevske naložbe je pohvalil na prvem mestu kočevsko občino in župana Vladimirja Prebiliča, na drugem mestu pa prejšnjo vlado z njenim predsednikom Mirom Cerarjem in ministrom Počivalškom, ki sta po njegovih besedah vztrajala pri projektu.

Ocenil je, da imata Slovenija in Japonska tradicijo dobrih odnosov in da se bodo ti še stopnjevali. "V sodelovanju se rodijo najboljše ideje," je ob tem poudaril. Nadaljeval je, da si podobnih naložb želi še v prihodnje in pa tudi, da bi znali do teh priti še hitreje kot v primeru Yaskawe.

Povzel je, da lahko Slovenijo in svet v prihodnost vodi le visoka dodana vrednost, ko je to primer danes odprte kočevske tovarne.

Počivalšek pa je v svojem nagovoru najprej izrazil veselje, da so tovarno uspeli zgraditi v dveh letih in pristavil, da so visoko tehnologijo in razvoj tako prinesli tudi v odročnejše slovenske kraje. Primer izgradnje Yaskawine tovarne je po njegovem tudi dokaz, da lahko v Sloveniji nekatere zadeve izpeljemo skupaj in kljub vsemu hitro.

Direktor novoustanovljene kočevske družbe Yaskawa Europe Robotics Hubert Kosler je na novinarski konferenci ob odprtju tovarne povedal, da bo nova tovarna dopolnila proizvodne zmogljivosti na Japonskem in Kitajskem ter pokrila približno štiri petine evropskega povpraševanja po robotih Motoman.

Nova tovarno bo zmogla letno proizvodnjo do 10.000 robotov. Zdaj ima zaposlenih 50 ljudi, do novega leta jih bo zaposlovala 90 do sto. Do leta 2023 jih bo zaposlovala približno 150 in več, hkrati pa še približno desetino teh v razvoju, oz. skupaj približno 200 ljudi.

Tovarna bo izdelovala sedem tipov robotov, je še dejal Kosler.

Predsednik in izvršni direktor Yaskawa Europe Bruno Schnekenburger je povedal, da se Yaskawa z novo proizvodnjo industrijskih robotov odziva na okrepitev povpraševanja po teh v Evropi ter na trgih Bližnjega vzhoda, Afrike in Rusije, njihov cilj pa je lokalizacija dobavnih verig in skrajšanje dobavnih rokov.

To jim bo omogočilo hitrejši odziv na potrebe regionalnega trga in strank. Sicer pa v Kočevju stavijo na prenovljeno železniško povezavo do Ljubljane, ki jim bo omogočila boljšo povezavo s koprskim pristaniščem, je dodal Schnekenburger.

Po neuradnih podatkih STA bo sicer tovorni promet po prenovljeni kočevski železnici stekel te dni.

Regionalni vodja Yaskawa Europe Manfred Stern je med drugim opozoril, da Yaskawine naložbe v Sloveniji, kakor tudi nedavne v Nemčiji, Franciji in na Švedskem, predstavljajo strateški element evropske pobude japonske skupine, ki so ji jo zadali v njihovih globalnih korporacijskih ciljih.

Kočevje je sicer Yaskawa izbrala kot prvi kraj v Evropi za izdelavo industrijskih robotov in s tem tudi za prvo Yaskawino tovrstno tovarno zunaj Azije.

Yaskawini vodilni so ob polaganju njenega temeljnega kamna povedali, da bodo poleg tovarne, ki bo izdelovala industrijske robote, odprli še center za raziskave in razvoj. S tem bodo okrepili in nadgradili sodelovanje z domačimi fakultetami in inštituti, sicer pa Yaskawa sodeluje s ljubljanskima fakultetama za strojništvo in za elektrotehniko ter z Inštitutom Jožef Stefan.

Yaskawa Electric je sicer leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro. Hkrati v Ribnici deluje Yaskawa Slovenija, ki skrbi za prodajo v Sloveniji in na trgih nekdanje Jugoslavije. Za novo tovarno robotov v Kočevju so, kot omenjeno, ustanovili podjetje Yaskawa Europe Robotics, razvoj in proizvodnja robotov.

Nova tovarna meri 120 krat 92 metrov, ima nekaj manj kot 10.000 kvadratnih metrov uporabne površine.

Je pa Stern maja lani s slovenskim gospodarskim ministrstvom in kočevsko občino podpisal tudi pismo o nameri postavitve obratov za proizvodnjo elektromotorjev in elektronskih komponent. V njem naj bi zaposlili do 250 ljudi, v Kočevje pa naj bi Yaskawa tako skupaj prinesla do 500 zaposlitev.

Naložba naj bi stala od 20 do 30 milijonov evrov. Stern je dejal, da naj bi zemljišče za dodatna obrata zagotovili nekje do aprila letos. Vse skupaj bo Yaskawa v prihodnjih letih potrebovala okoli sedem hektarov dodatnih zemljišč, proizvodnja pa naj bi stekla najpozneje v dveh letih. Tovrstno proizvodnjo ima Yaskawa sicer že na Škotskem, kočevska obrata pa bosta evropske zmogljivosti še okrepila.

Proizvodnja v Sloveniji naj bi zadovoljila okoli 75 odstotkov tržnih potreb korporacije v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki, za tiste robote, ki bodo še naprej prihajali z Japonske, pa bo Slovenija osrednja točka za distribucijo.

Novi obrat nameravajo zgraditi ob danes uradno odprti kočevski tovarni.