c S
Na kratko iz gospodarstva 09.04.2019 07:17 Ljubljana, 08. aprila (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Potem ko sta nadzorni svet in uprava pozavarovalnice Sava Re prejšnji teden odločili, da bosta skupščini delničarjev predlagala, naj se del bilančnega dobička v višini 14,7 milijona evrov uporabi za izplačilo dividend, ki bi tako znašale 95 centov bruto na delnico, je družba danes prek spletne strani Ljubljanske borze objavila sklic skupščine, ki bo o predlaganih sklepih odločala 21. maja.

Nasedli projekt gradnje poslovno-stanovanjskega objekta Devetka v Knafljevem prehod v središču Ljubljane, ki ga že skoraj dve desetletji kazi zapuščeno gradbišče omenjene stavbe, naj bi se po pisanju portala Siol v kratkem le premaknil z mrtve točke. Nova lastnica projekta je odvetnica Carmen Dobnik, ki napoveduje, da bi se lahko gradbena dela začela še letos. Po pisanju Siola so financerji novoustanovljenega projektnega podjetja Nova devetka predsednik Košarkarske zveze Slovenije (KZS) Matej Erjavec, sicer tudi odvetnik, generalni sekretar KZS in legendarni nekdanji slovenski košarkar Rašo Nesterović ter podjetnik Slavko Latinović. Ti trije so za izvedbo projekta po informacijah Siola zagotovili 1,4 milijona evrov posojila. Dobnikova je potrdila, da je omenjena projektna družba del sredstev za financiranje projekta pridobila pri zasebnih posojilodajalcih, denar pa je porabila za odkup preostalega dela nedokončanega objekta, ki še ni bil v njeni lasti. To ji omogoča, da pridobi gradbeno dovoljenje. Po podatkih Siola si bo omenjena trojica medtem razdelila dobiček od prodaje stanovanj in poslovnih prostorov. Nova Devetka naj bi bila poslovno-stanovanjski objekt, ki bo imel v pritličju in prvem nadstropju trgovine in lokale, v zgornjih nadstropjih pa bo od 20 do 24 nadstandardnih stanovanj z visečimi vrtovi in ozelenjenimi terasami.

Salus je javnost obvestil, da je 5. aprila pridobil 12-odstotni delež družbe Smart Optometry. Nadzorni svet družbe Salus je k sklenitvi te pogodbe podal soglasje. Smart Optometry je slovensko zagonsko podjetje, ki razvija digitalne rešitve za očesno nego. Vrednosti posla v objavi na spletnih straneh Ljubljanske borze niso razkrili, so pa zapisali, da nakup poslovnega deleža in dogovorjena naknadna vplačila ne bodo imela pomembnega vpliva na poslovanje skupine Salus.

Francoska veriga Sodexo, ki se ob kuhanju in dostavi toplih obrokov ukvarja še z upravljanjem objektov oziroma njihovim čiščenjem, deratizacijo in urejanjem okolja, se umika iz Slovenije. Svetovalna družba EY po poročanju Financ prodaja njihovo slovensko vejo, ki kuha oziroma prodaja kosila in malice na 190 lokacijah po državi, veliko pa posluje tudi z javnim sektorjem. Za družbo, ki zaposluje 600 ljudi, se v EY po pisanju Financ dobil okoli 10 nezavezujočih ponudb, v naslednji krog pa so šle po neuradnih informacijah tri. Gre za družbo CFZI, ki je v lasti Cvetke Franko in Irene Zupan, direktorice ter prve finančnice slovenske veje Sodexa, sklad Alfi in Sodexovega slovenskega tekmeca Slorest.

ABC pospeševalnik in organizacija EIT Digital mlada in inovativna podjetja vabita k prijavi njihovi ideje na ARISE Venture program. V sklopu programa bodo zagonskim podjetjem zagotovili "samozavesten vstop na trg in možnost, da s 15.000 evrov finančne pomoči njihova ideja dozori v dejanski prototip", so sporočili iz ABC pospeševalnika. Ekipe iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Severne Makedonije ali Srbije z inovativno idejo, podprto z dokazom koncepta ali prototipom, se lahko na ARISE Venture Program prijavijo do 5. maja.

Društvo za javno naročanje je v sodelovanju z Agencijo za management 4. in 5. aprila organiziralo 20. konferenco Dnevi javnih naročil, na kateri so se udeleženci strinjali, da spremembe zakonodaje na tem področju niso več potrebne, ampak je potrebno vse napore usmeriti v izvajanje zakonodaje in iskanje primerov dobre prakse. Opozorili so namreč, da se zakonodaja na tem področju nenehno spreminja, to pa ne prispeva k izboljšanju sistema javnega naročanja. Konference se je udeležilo 170 udeležencem, so sporočili iz Agencijo za management.

Družba Iprom je 6. aprila obeležila 20-letnico delovanja. Družba je začela kot zagonsko podjetje, danes ima v svojih poslovnih enotah v Sloveniji in na Hrvaškem več kot 40 zaposlenih. "Novosti, ki jih v podjetju uvajamo, gredo v smeri večje avtomatizacije poslovanja. Bolj intenzivno se osredotočamo na tuje trge in krepimo položaj vodilnega ponudnika v regiji," so danes sporočili iz družbe.

Banka Slovenije je objavila javni anonimni natečaj za oblikovanje idejnih osnutkov priložnostnih kovancev. V letu 2020 bo namreč izdala tako spominske kot tudi zbirateljske kovance. S spominskimi kovanci bo država obeležila 500. obletnico rojstva Adama Bohoriča, z zbirateljskimi pa 30. obletnico plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Natečaj se bo iztekel 12. maja, so sporočili iz centralne banke.

Mednarodno združenje IABC je s priznanjem zlato pero, ki ga podeljujejo za komunikacijsko odličnost, nagradilo tri slovenske projekte. Zavarovalnica Triglav si je priznanje prislužila s postavitvijo prikazovalnikov hitrosti po naseljih, ekipa Studia Kernel pa je bila nagrajena za celosten projekt ozaveščanja o zaščitenih naravnih vrednotah Ankaranskega polotoka in novoustanovljenem Krajinskem parku Debeli rtič. Z zlatim peresom je bil nagrajen še skupni projekt omenjenih podjetij, in sicer integrirano digitalno Letno poročilo Skupine Triglav za leto 2017.

Hrvaška turistična skupnost je štirim slovenskim predstavnikom medijev podelila nagrado zlato penkalo, s katero nagrajuje tuje novinarje in blogerje za najboljše medijske objave o Hrvaški kot turistični destinaciji. Nagrado so prejeli Mojca Mavec, Jan Vasiljević, Primož Longyka in Ronald Kordiš.

Vseslovensko združenje malih delničarjev je v imenu malih delničarjev iz Delniške opore minuli teden uspešno realiziral skupinsko prodajo delnic družbe CPK. Cene glede na zahteve in pogoje kupca svežnja ne razkrivajo, so pa zagotovili, da ta izpolnjuje pričakovanja delničarjev in strokovnih sodelavcev združenja, dogovor pa delničarjem prinaša dodatno plačilo v primeru, če bi kupec v naslednjih 12 mesecih delnice odkupoval po višji ceni, so danes sporočili iz združenja.