c S
O posojilu za drugi tir danes še odbor direktorjev EIB 09.04.2019 07:44 Ljubljana, 09. aprila (STA) - O 250 milijonov evrov vrednem posojilu za projekt drugi tir med Divačo in Koprom bo danes odločal še odbor direktorjev Evropske investicijske banke (EIB). Upravni odbor hišne banke EU je posojilo že odobril, pri čemer je malo verjetno, da bi direktorji danes odločitev spremenili.

Potem ko je EIB drugi tir sredi februarja uvrstila na seznam projektov, ki jih bo financirala, in je zeleno luč posojilu marca prižgal še njen upravni odbor, bo danes končno odločitev tako sprejel odbor direktorjev.

Finančna konstrukcija trenutno največjega načrtovanega infrastrukturnega projekta v državi se s tem vse bolj zapira. Za drugi tir bo potrebnih slabih 1,2 milijarde evrov, projekt pa bo financiran s kombinacijo različnih finančnih instrumentov. Osnovni kapitalski vložek Slovenije bo znašal 200 milijonov evrov, še 122 milijonov evrov dodatnega kapitala pa bo Slovenija zagotovila s pobranim pribitkom k cestnini za tovorna vozila na odsekih med Koprom in Ljubljano ter med Ljubljano in Šentrupertom na štajerski avtocesti.

Dodatnih 200 milijonov evrov kapitala iz proračuna bo Slovenija prispevala tudi v primeru, da pri projektu ne bo sodelovala zaledna država.

Slovenija bo za projekt predvidoma pridobila tudi 250 milijonov evropskih sredstev. Pogodbi za 44 milijonov evrov in za 109 milijonov evrov sta že podpisani, z EU se država pogaja o nadaljnjih 80 milijonov kohezijskih sredstev. 250 milijonov evrov bo, če odbor direktorjev danes pokaže zeleno luč, znašalo posojilo EIB. Ostane še približno 170 milijonov, ki pa jih bo država po načrtih pridobila na trgu pri komercialnih bankah.