c S
Minister Šabeder danes za skupno mizo s Fidesom 09.04.2019 07:43 Ljubljana, 09. aprila (STA) - Minister za zdravje Aleš Šabeder se bo dopoldan sestal s predstavniki Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. V Fidesu so namreč minuli teden napovedali, da bodo vsi zdravniki z junijem delali dosledno po modri knjigi standardov in normativov.

Kot je ob napovedi poudaril predsednik sindikata Konrad Kuštrin, se zdravniki ne čutijo odgovorni za krizne razmere v družinski medicini in nasploh v zdravstvu. Strinja se sicer, da je novi minister za zdravje padel v težke okoliščine, za katere ni odgovoren, a to ne more biti razlog, da ne bi takoj ukrepal.

Na ministrovo vabilo za srečanje pa še vedno čakajo v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije, kjer so ob napovedi Fidesa opozorili, da so del zdravstvenega tima in da se kakršne koli prenosi aktivnosti v smislu razbremenitve zdravnikov, ki bi se dotikale medicinskih sester, ne smejo zgoditi brez njih.

Za sestanek so zaprosili že kmalu po imenovanju Šabedra za ministra, a kot so pojasnili za STA, v ponedeljek še niso dobili dobili nobenega povabila na sestanek. Danes ali v sredo ga bodo ponovno pozvali, da se dobijo na sestanku v najkrajšem možnem času, so napovedali.

Šabeder se je sicer takoj po nastopu funkcije lotil iskanja rešitev. Sestal se je z vodstvi zdravstvenih zavodov, kjer so razmere najbolj kritične, predstavniki sindikata Praktikum, pa tudi koordinativnega telesa družinske medicine in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Za zdaj je napovedana čim prejšnja objava za specializacije iz družinske medicine, ki pa še ne bo imel takojšnjega vpliva na razbremenitev zdravnikov, minister pa je podpisal tudi tudi odredbo o možnosti uvoza zdravnikov iz držav, ki niso članice EU. Prav tako načrtujejo spremembe splošnega dogovora za letošnje leto.