c S
Francoski premier obljubil znižanje davkov 08.04.2019 16:09 Pariz, 08. aprila (STA) - Francoski premier Edouard Philippe je danes obljubil hitre ukrepe v smeri nižanja davkov, a opozoril, da bodo morali ob tem znižati tudi javne izdatke. Premier je takšne ukrepe obljubil po preučitvi javnih razprav z državljani, ki jih je zagnal predsednik Emmanuel Macron zaradi protestov rumenih jopičev.

"Razprave so nam pokazale smer, ki ji moramo slediti. Hitro moramo znižati davke," je dejal Philippe.

Macron je javno razpravo zagnal januarja kot odziv na proteste. Poleg razprav po celi državi so lahko državljani svoje pobude in ideje posredovali tudi elektronsko. Po uradnih podatkih se je razpravi preko različnih kanalov pridružilo okoli 1,5 milijona ljudi. Predvidoma v sredini aprila bo Macron predstavil tudi konkretne odločitve, ki bodo izhajale iz razprav, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Philippe je danes poudaril, da glede na prve izsledke iz razprav Francozi podpirajo ukrepe za zaščito okolja, a ne takšnih, ki vključujejo uvedbo davkov. Eden od osrednjih razlogov za proteste rumenih jopičev je bil namreč dvig trošarin na gorivo.

Premier je še obljubil, da se bo zavzel za zahteve državljanov in se boril za spremembe.

V Franciji se že od novembra vrstijo protesti rumenih jopičev. Gibanje se je začelo v znak protesta zaradi povišanja cen goriva, nato pa preraslo v upor proti vladnim politikam. Macron je januarja kot odgovor na protest zagnal javno razpravo, izsledki s teh razprav pa bodo sedaj nudili podlago za nadaljnje politične odločitve.