c S
TI Slovenia s ponovnim pozivom k preiskavi posla za ograjo na meji 08.04.2019 15:20 Ljubljana, 08. aprila (STA) - TI Slovenia znova poziva odgovorne k podrobni preiskavi posla nakupa žičnate in panelne ograje. Sodba, na podlagi katere ima podjetje Minis petletno prepoved sodelovanja na javnih razpisih, še dodatno poglablja dvom, da je bilo podjetje za posel postavitve ograje na meji s Hrvaško izbrano na podlagi dobrih referenc in kakovosti ponudbe, menijo.

Kot je konec marca poročal časnik Dnevnik, je omenjeno podjetje posel s postavitvijo tehničnih ovir ob migrantski krizi dobilo z lažno izjavo, da ima poravnane vse obveznosti. Pri tem pa je zatajilo, da ima za 3000 evrov neplačanih davkov in prispevkov.

Ljubljansko okrajno sodišče je po poročanju časnika zato odločilo, da je podjetje kršilo zakon o javnem naročanju. Sodbo je, kot je minuli teden poročal spletni portal 24ur.com, potrdilo višje sodišče in je pravnomočna. Podjetje pa po odločbi sodišča pet let ne bo smelo sodelovati pri javnih naročilih. Plačati bo moralo tudi 12.000 evrov globe, direktor podjetja pa dodatnih 600 evrov, so navedli.

Transparency International (TI) Slovenia po tej odločitvi sodišča danes znova poziva vse odgovorne k podrobni preiskavi pravilnosti in smotrnosti posla nakupa žičnate in panelne ograje.

"K dvomom še naprej prispevajo tudi netransparentni postopki nakupa, ki so v večjem delu še vedno zakriti za stopnjo tajnosti," so zapisali in dodali, da so 4. aprila prejeli zavrnilno odločbo Zavoda RS za blagovne rezerve za dostop do dodatnih dokumentov, povezanih z nakupom in postavitvijo panelnih ograj in rezilne žice na meji.

Po prejetju prvih pogodb za nakup žičnate in panelne ograje so namreč od zavoda zahtevali vse dokumente, povezane z nakupi vseh t.i. tehničnih ovir (pogodbe, naročilnice, račune, ponudbe itd.). Prepričani so namreč, da imajo davkoplačevalci pravico vedeti, kako se porablja njihov denar. "To še posebej velja v primerih, ko je dvom v pravilnost posla tako velik kot v konkretnem primeru," so zapisali.

Odločbo zavoda o zavrnitvi dostopa do zahtevanih dokumentov bodo v prihodnjih dneh preučili in se ustrezno odzvali. Pričakujejo pa, "da bo postopek hiter in da javnost in civilna družba tokrat na pogodbe ne bodo čakali tri leta kot v primeru prve zahteve za razkritje pogodb".

Pogodbe so namreč dobili po skoraj treh letih postopkov preko informacijske pooblaščenke in upravnega sodišča. TI Slovenia pa je nato v začetku marca tožilstvu naznanil sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja direktorja zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška. Razlog so določbe o predplačilu v pogodbi za nakup rezilne ograje. Zakrajšek očitke zanika.