c S
Kitajska bo znižala carine na računalnike, kolesa in druge dobrine 08.04.2019 13:49 Peking, 08. aprila (STA) - Kitajska je danes napovedala, da bo znižala carine na računalnike, kolesa in nekatere druge dobrine. Gre za uvoz, ki v dveh letih doseže vrednost 360 milijard dolarjev. S to potezo želi Kitajska nekoliko utišati številne kritike, da z nepravično trgovinsko politiko favorizira domače gospodarstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska bo carine na knjige, računalnike, hrano, pohištvo in zdravila s torkom znižala s 15 na 13 odstotkov. Uvozne dajatve na pripomočke za ribarjenje, tekstil, elektronsko opremo in kolesa pa bo Kitajska znižala s 25 na 20 odstotkov.

Napoved je prišla pred torkovim srečanjem voditeljev osrednjih institucij EU s kitajskim premierjem Li Keqiangom. Kitajska je druga največja trgovinska partnerica unije, medtem ko je EU največja trgovinska partnerica Kitajske.

Zapletene trgovinske odnose pa ima Kitajska predvsem z ZDA, s katero se še vedno pogaja o carinah in načinih, kako končati trgovinski spor.