c S
Aprilska seja DZ se bo začela prihodnji ponedeljek, po pričakovanjih bo kratka 08.04.2019 13:09 Ljubljana, 08. aprila (STA) - Redna aprilska seja, ki se bo začela prihodnji ponedeljek, bo v primerjavi z drugimi kratka oz. nekajdnevna. Poleg poslanskih vprašanj vladi in mandatno-volilnih zadev je za zdaj predvidenih le nekaj točk, med njimi prvo branje predloga SDS za spremembe zakona o dohodnini ter prvo branje predloga za odpravo administrativnih ovir gasilcem.

Poslanska skupina SDS je predlog sprememb zakona o dohodnini, s katerim bi med drugim znižali stopnje v dohodninskih razredih in zvišali splošno olajšavo, v parlamentarni postopek vložila sredi marca.

Šele po zaključeni obravnavi tega predloga zakona pa bo DZ lahko začel z odločanjem o vladnem predlogu novele zakona o dohodnini ter z njim o spremembah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katerima se regres za letni dopust v višini do 100 odstotkov povprečne plače razbremenjuje dohodnine in prispevkov za socialno varnost. Razbremenitev bo veljala že za tekoče davčno leto. Kot piše v obeh predlogih zakonov, vlada tako zasleduje cilj razbremenitve prejemkov iz delovnega razmerja ter povišanje razpoložljivega dohodka delavcev.

Kolegij predsednika DZ je danes sklenil, da bo DZ oba vladna predloga obravnaval po nujnem postopku. A ker procesno tega ne morejo storiti na redni aprilski seji oz. pred zaključkom obravnave predloga SDS, bo DZ o vladnih predlogih verjetno odločal na izredni seji. Ta naj naj bi bila že v aprilu, predvidoma v tednu po velikonočnih praznikih.

Na redni seji, ki se bo začela v ponedeljek, je pričakovati še prvo branje predloga novele zakona o voznikih, pri katerem se je političnim strankam uspelo povezati čez opozicijsko-koalicijske meje. Poslanci koalicije in opozicije s prvopodpisanima Borisom Doblekarjem (SDS) in Janjo Sluga (SMC) so predlog novele, s katerim želijo gasilcem omogočiti večjo operativno pripravljenost, v DZ vložili 3. aprila. Predlog prostovoljnim gasilcem omogoča vožnjo manjših gasilskih vozil, katerih masa presega 3,5 tone, z izpitom kategorije B.

Pri točki mandatno-volilnih zadev je pričakovati obravnavo predloga sklepa o razrešitvi predsednika Državne revizijske komisije Boruta Smrdela, saj bo ta predlog v četrtek obravnavala mandatno-volilna komisija DZ. Smrdel je pred nekaj dnevi v DZ poslal odstopno izjavo, v kateri je zapisal, da je iskreno verjel, da za opravljanje funkcije predsednika Državne revizijske komisije zadostujeta strokovno znanje in poštenje, izkušnje pa so prinesle poskuse vplivanja in načrtno vzbujanje dvoma o integriteti zaposlenih. Kateri pritiski so privedli do njegove razrešitve, ni razkril.

Na aprilski redni seji je pričakovati še nekaj predlogov zakonov o ratifikacijah mednarodnih pogodb ter obravnavo dveh predlogov zakonov po skrajšanem postopku. Pred poslanci bo tako tudi predlog spremembe zakona o praznikih in dela prostih dnevih v RS. Predlog, pod katerim je prvopodpisani poslanec SD Matjaž Nemec, predvideva, da se pri zdajšnjem prazniku 15. september, vrnitev Primorske k matični domovini, termin "vrnitev" nadomesti s terminom "priključitev".