c S
Nemčija februarja s padcem izvoza in uvoza 08.04.2019 11:16 Berlin, 08. aprila (STA) - Nemčija je februarja beležila padec izvoza in uvoza, kažejo danes objavljeni podatki, ki vzbujajo dvome o moči nemškega gospodarstva. Uvoz je na mesečni ravni upadel za 1,6 odstotka na 92,3 milijarde evrov, izvoz pa za 1,3 odstotka na 110,9 milijarde evrov. Zunanjetrgovinski presežek je narasel za 200 milijonov evrov na 18,7 milijarde evrov.

Na nemško gospodarstvo negativno vpliva več faktorjev, med drugim počasen napredek v trgovinskih pogajanjih med ZDA in Kitajsko, grožnja brexita brez dogovora in ohlajanje rasti držav v razvoju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Očitno je preveč težav v globalnem gospodarstvu, da bi jih lahko nemški izvozni sektor odnesel brez posledic," je rezultate komentiral ekonomist pri ING bank Carsten Brzeski.

Nemško gospodarstvo v zadnjih mesecih kaže vse več znakov ohlajanja. Vodilni nemški gospodarski inštituti so v skupni spomladanski gospodarski napovedi nedavno opozorili, da se največje evropsko gospodarstvo občutno ohlaja. Tako mu za letošnje leto napovedujejo le še 0,8-odstotno rast bruto domačega proizvoda.