c S
Nissanovi delničarji Ghosna razrešili iz upravnega odbora 08.04.2019 09:56 Tokio, 08. aprila (STA) - Nissanovi delničarji so nekdanjega predsednika avtomobilskega koncerna Carlosa Ghosna, ki je zaradi sumov številnih finančnih malverzacij v priporu, na današnji izredni skupščini razrešili še z mesta člana upravnega odbora. To je bilo prvo zasedanje Nissanovih delničarjev po aretaciji 65-letnega nekdanjega prvega moža koncerna 19. novembra.

Predsednik Nissanovega upravnega odbora Hiroto Saikawa se je na začetku današnje skupščine opravičil več kot 4000 zbranim delničarjem, poročajo tuje tiskovne agencije. "Rad bi se opravičil za skrbi in težave, ki ste jih imeli," je dejal Saikawa, ki sicer zaradi škandala ne namerava odstopiti.

Nissan je Ghosna z mesta predsednika razrešil že decembra lani, da bi ga umaknili še iz upravnega odbora pa je bil nujen sklic izredne skupščine lastnikov.

Delničarji so iz upravnega odbora danes razrešili tudi Ghosnovega nekdanjega pomočnika in domnevnega sostorilca Grega Kellyja. Novi član odbora je ob tem postal prvi mož Renaulta Jean-Dominique Senard. Renault ima 43-odstotni lastniški delež v Nissanu in s tem vodilni položaj v koncernu, medtem ko ima Nissan v francoskem avtomobilskem proizvajalcu le 15 odstotkov delnic brez glasovalnih pravic.

Nekdanji prvi mož Nissana Ghosn bo sicer v priporu najmanj do 14. aprila. Preiskovalci preiskujejo tri sklope očitkov proti njemu. Dva se nanašata prikritje približno 80 milijonov dolarjev prihodkov, tretj pa na posle, povezane s prikrivanjem izgub. Prejšnji teden pa so v javnost prišle še informacije, da preiskovalci preverjajo obtožbe, da je Ghosn v letih od 2015 do 2018 prenesel okoli 15 milijonov dolarjev Nissanovih sredstev prodajnemu zastopniku v Omanu. Okoli pet milijonov dolarjev naj bi bilo nato nakazanih Ghosnu, med drugim naj bi si na ta račun kupil luksuzno jahto in financiral nekatere osebne investicije.

Ghosn zavrača vse očitke, prav tako kot se je za nedolžnega izrekel v treh točkah obtožnice, ki je proti njemu formalno že vložena: v dveh točkah gre za prikrivanje višine plače, v eni pa prenašanje izgub iz osebnih investicij na podjetje.