c S
Slovenski Carthago lani še povečal proizvodnjo in podvojil dobiček 08.04.2019 10:56 Odranci, 08. aprila (STA) - Nemški proizvajalec avtodomov Carthago je v svojem slovenskem podjetju v Odrancih v poslovnem obdobju 2017/2018 znova beležil občutno rast. V tem času so ustvarili za skoraj 203 milijone evrov prihodkov, kar je za 13 odstotkov več kot leto prej. Družba je ob tem skoraj podvojila čisti dobiček, ki je iz predlanskih 7,8 skočil na 14,7 milijona evrov.

Slovenska družba, ki je del istoimenske nemške skupine, letne poslovne rezultate objavlja sezonsko, iz poročila na Ajpesu pa je razvidno, da je konec lanskega julija zaposlovala 774 ljudi, kar je za okoli 30 več kot v enakem obdobju leto pred tem. Številka 800 zaposlenih bo kmalu presežena, saj v podjetju še naprej iščejo nove sodelavce na praktično vseh področjih.

Kot ob tem poudarjajo v podjetju, so njihovi zaposleni ob dobrem rednem plačilu deležni tudi drugih ugodnosti, med drugim so lani prejeli regres v višini 70 odstotkov slovenske povprečne plače, ob koncu leta pa tudi trinajsto plačo v višini dobrih 1600 evrov.

Podjetje se namerava tudi po desetih letih prisotnosti v Odrancih še naprej širiti in tako so že junija lani zgradili nove proizvodne prostore z dodatnimi pisarnami, letos pa končujejo novo strojno halo. Za nove investicije, vključno z gradnjo preventivne požarne zaščite na vseh zgradbah, nakup novih strojev ter modernizacije poslovanja, so namenili okoli deset milijonov evrov.

Kot je v poročilu poudarila direktorica Sandra Županec, so 9. aprila lani obeležili izdelavo že 20.000 vozila iz njihove tovarne v času desetletnega obstoja. Tedensko sicer njihova proizvodnja znaša okoli 40 vanov in 60 avtodomov in se povečuje, do leta 2021 pa načrtujejo letno proizvodnjo okoli 7000 vozil.