c S
Socialne organizacije s pozivi k čim prejšnji pripravi zakona o dolgotrajni oskrbi 08.04.2019 10:53 Ljubljana, 08. aprila (STA) - Socialne organizacije so pozvale vlado, da čim prej predstavi zavezujoč načrt za sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi in zagotovi, da bo v njegovo pripravo vključen najširši krog strokovne in zainteresirane javnosti. Ugotavljajo namreč, da se kljub predvolilnim obljubam stanje na področju skrbi za starejše še naprej poslabšuje.

Pod poziv so se podpisali Skupnost socialnih zavodov Slovenije, Koalicija Ženskega lobija Slovenije za dolgotrajno oskrbo, Mirovni inštitut, Sindikat upokojencev Slovenije, Socialna zbornica Slovenije, združenje Spominčica - Alzheimer Slovenija in Zveza društev upokojencev Slovenije.

Organizacije izpostavljajo, da po "več kot petnajstih letih preslišanih opozoril strokovnjakov ter mednarodnih in nacionalnih organizacij lovimo zadnjo priložnost, da se še izognemo črni prihodnosti, v kateri bi vedno več prebivalk in prebivalcev preživljalo svojo starost v pomanjkanju in revščini ter brez dostopa do nujno potrebnih storitev in pomoči".

Prepričani so, da gre za enega največjih razvojnih izzivov in da bo sistem dolgotrajne oskrbe odločilno krojil kakovost življenja tako starostnikov kot njihovih otrok, ki so danes v skrbi za svoje ostarele starše marsikdaj prepuščeni predvsem globini svojih denarnic.

Podpisane organizacije pozivajo vlado, da skrb za starejše postavi med prednostne naloge ter da v dialogu s strokovno javnostjo in z vsemi deležniki celovito uredi področje skrbi za starejše v Sloveniji. Z zaskrbljenostjo namreč ugotavljajo, da se kljub predvolilnim obljubam stanje na področju skrbi za starejše še naprej poslabšuje.

Zato zahtevajo, da vlada v najkrajšem času določi zavezujočo časovnico za pripravo, obravnavo in sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi ter v iskanje najustreznejših rešitev vključi vse deležnike, vključno s strokovno in z drugo zainteresirano javnostjo.

Nov zakon o dolgotrajni oskrbi mora temeljiti na postopnem dvigu javnih sredstev za dolgotrajno oskrbo vsaj na raven povprečja držav članic OECD, ki znaša 1,4 odstotka bruto domačega proizvoda, so zapisali v sporočilu za javnost. Prav tako zahtevajo, da vlada sprejme nujni akcijski načrt za zagotovitev ustreznih zmogljivosti za oskrbo starejših, vključno z obnovo in razširitvijo obstoječih objektov ter gradnjo novih domov za starejše, in razvojem drugih oblik pomoči, kot so skupnostne oblike (so)bivanja in pomoč na domu.

Na težave glede namestitve v domovih za starejše so v javnem pismu premierju Marjanu Šarcu, ministrstvoma za zdravje in delo, varuhu človekovih pravice ter kandidatom za evropske poslance opozorili tudi v Združenju za dostojno starost Srebrna nit.

"Država mora takoj pristopiti k črpanju evropskih sredstev, ki jih je po trditvah evropskih poslancev iz Slovenije zelo veliko, in s katerimi bo omogočila gradnjo novih, tako nujno potrebnih domov za starejše, saj boste konec koncev tudi vi, politiki, nekoč 'starejši'," so zapisali v pismu.