c S
V Tabu postopkov za morebitno prodajo družbe ne komentirajo 08.04.2019 10:20 Mežica, 08. aprila (STA) - Potem ko je lani južnoafriški Metair odstopil od ponudbe za nakup ene najuspešnejših koroških družb, podjetja Tab Mežica, se v javnosti krepijo ugibanja, da je družba vnovič naprodaj. "V družbi Tab teh postopkov ne moremo komentirati," je na vprašanja o postopkih za morebitno prodajo družbe za STA sporočil direktor Taba Bogomir Auprih.

Časnik Finance je nedavno poročal, da NLB na trgu spet tipa, ali bi kdo kupil Tovarno akumulatorskih baterij Tab Mežica. Nov postopek je po navedbah časnika še povsem na začetku, več v zvezi z interesom za nakup Taba pa naj bi bilo znanega čez mesec oziroma dva.

Skupina Tab spada med 10 največjih svetovnih proizvajalcev akumulatorjev in med šest največjih svetovnih proizvajalcev industrijskih celic. Največji lastnik mežiškega Taba je družba Energija RM z okoli 40-odstotnim lastniškim deležem, preostali del je razdeljen med večinoma fizične osebe. Med njimi je največji posamični lastnik družbe z okoli 16-odstotnim deležem direktor družbe Auprih.

Vodstvo in delničarje družbe Tab Mežica so lani v dogovarjanja za sklenitev potencialnega strateškega partnerstva z južnoafriško družbo Metair Investments privedle globalne razmere na trgu baterij. Tab Mežica proizvaja svinčene baterije, branža baterij pa se spreminja. Na pohodu je litij-ionska baterija, vse bolj resno se govori o gorivni celici, tudi o novih tehnologijah, je lani izpostavil Auprih.

Metair je lani že opravljal skrbni pregled v mežiški družbi, avgusta pa nato sporočil, da umika sicer neobvezujočo ponudbo za nakup podjetja. Ob tem je kot poglavitni razlog navedel pešajoči južnoafriški rand, zaradi česar je vrednost za nakup Taba, preračunana v to valuto, poskočila.

Odločitev o umiku so sicer v Metairu obžalovali, saj so možen nakup Taba opisali kot priložnost, ki jo imaš samo enkrat. Generalni direktor Metaira Theo Loock je po navedbah na spletni strani družbe takrat dejal, da bo Tab, katerega vrednost so ocenjevali na okoli 300 milijonov evrov, verjetno že kmalu prevzela druga družba.

Po umiku Metaira je direktor Taba Auprih avgusta lani sporočil, da družba nadaljuje začrtano samostojno razvojno pot, hkrati pa dolgoročno ostaja odprta za pogovore o strateškem sodelovanju v panogi.

Mežiška družba je nato tudi lani nadaljevala trend rekordnih poslovnih rezultatov. Tako prihodki kot čisti dobiček so presegli načrte družbe.

Tab Mežica je v letu 2018 ustvaril 280,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je štiri odstotke več kot leto prej. EBITDA za 2018 znaša 33,7 milijona evrov, čisti dobiček pa 26,5 milijona evrov, kar je 17 odstotkov več kot v letu 2017. Celotna skupina Tab je lani ustvarila 336,4 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je dva odstotka več kot leta 2017. EBITDA za skupino za lani znaša 50,9 milijona evrov, čisti dobiček skupine pa je lani dosegel 31,6 milijona evrov in se je v primerjavi z letom 2017 povečal za 6,7 odstotka.

Skupina Tab na Koroškem zaposluje 888 delavcev, od tega 677 v družbi Tab.