c S
Največji izvozniki 2018 Revoz, Lek, Krka in Gorenje 08.04.2019 09:51 Ljubljana, 08. aprila (STA) - Revoz, Lek, Krka in Gorenje so lani izvozili za več kot milijardo evrov blaga in k skoraj 31-milijardnemu izvozu Slovenije skupaj prispevala 17,4 odstotka, kaže Delova lestvica največjih izvoznikov. Bistvenega upada naročil kljub upočasnjevanju svetovne gospodarske rasti izvozniki ne pričakujejo, se pa pripravljajo na zahtevnejši izvoz na Otok.

Lani je slovenski izvoz dosegel 30,9 milijarde evrov, kar je bilo največ do zdaj in 9,2 odstotka več kot leta 2017. Med izvozniki je glede na Delovo lestvico še naprej največji Revoz, ki je lani izvozil za več kot 1,75 milijarde evrov vozil.

Sledila je skupina Lek z 1,32 milijarde evrov vrednim izvozom, nekoliko manj, za 1,24 milijarde evrov, je izvozila Krka. Četverico podjetij, katerih izvoz je lani presegel milijardo evrov, zaokrožuje Gorenje, ki je na tuje trge lani izvozil za 1,07 milijarde evrov blaga.

Kot piše današnje Delo, podjetja kljub upočasnjevanju svetovne gospodarske rasti niso pesimistična. Številna poročajo o tem, da s težavo izpolnjujejo že prejeta naročila, ker jim primanjkuje delovne sile. Podjetje Mineralka, ki izdeluje negorljive izolacijske obloge, ima na primer knjigo naročil polno do leta 2026, poroča časnik.

Še najbolj zadržani so v proizvajalci sestavnih delov za avtomobilsko industrijo, katerih glavni kupci so izdelovalci nemških avtomobilskih znamk. V podjetju Štore Steel, ki se 93,93 milijona evrov vrednim izvozom uvršča na 32. mesto največjih izvoznikov, po besedah glavnega direktorja Janija Jurkovška že nekaj časa zaznavajo ohlajanje trga v obliki manjšega povpraševanja in naročil.

Kot je dejal za časnik, prodajnih programov ne opuščajo, prav tako ne zmanjšujejo števila zaposlenih, imajo pa nižjo proizvodnjo, saj proizvajajo izključno za znanega kupca.

V luči izstopa Velike Britanije iz EU se na različne scenarije pripravljajo tudi slovenski izvozniki. Večina brexita sicer ne bo neposredno čutila, saj Velika Britanija zanje ne predstavlja ključnega izvoznega trga. Bo pa precej izpostavljeno škofjeloško podjetje Sibo G, za katero je Velika Britanija največji posamezni trg, saj so tja lani prodali 13 odstotkov svojega izvoza.

Sibo G proizvaja zamaške za zobno pasto, njihov največji kupec pa je farmacevtsko-kozmetična multinacionalka GSK. Podjetje sicer kljub brexitu nadaljnje sodelovanje z multinacionalko ne skrbi.

Po Revozu, Leku, Krki in Gorenju so se do desetega mesta na lestvici največjih izvoznikov zvrstili še Impol, Adria Mobil, Kolektor, Talum, BSH hišni aparati in LTH Castings.