c S
Odbor za obrambo se strinja z nakupom 38 oklepnikov 4x4 oshkosh 05.04.2019 21:00 Ljubljana, 05. aprila (STA) - Odbor za obrambo se je danes seznanil s pogodbo med slovensko vlado in vlado ZDA o nakupu 38 oklepnikov 4x4 oshkosh za Slovensko vojsko, ob tem pa ugotovil, da je bila pogodba sklenjena v skladu z zakonskimi predpisi. Se je pa odbor tudi strinjal, da pogodbo preveri računsko sodišče, je po zaprti seji povedal predsednik odbora Samo Bevk (SD).

Naj pogodbo in celoten nakup preveri računsko sodišče, je sicer že v četrtek računskemu sodišču na nujni seji sklenila predlagati komisija DZ za nadzor javnih financ. O tem, koliko časa bi lahko takšna revizija zamaknila nakup, po Bevkovih besedah na današnjem odboru za obrambo niso govorili. Prav tako predstavnikom ministrstva za obrambo, navzočim na seji, ni bilo postavljeno vprašanje, ali bi to sploh lahko zamaknilo nakup, je dejal.

S pogodbo in samim nakupom so se po Bevkovih besedah na zaprti seji strinjali vsi navzoči člani odbora, razen poslancev Levice. "Gre namreč za rutinski nakup, zamenjavo izrabljenih štirikolesnikov z novimi in sodobnimi, ki bodo poskrbeli za večjo varnost vojakov," je dejal Bevk.

Poslanec Levice Miha Kordiš pa je po seji ocenil, da je iz interne dokumentacije, s katero so se seznanili, jasno, da je sum o neupravičenem naraščanju cene oklepnikov na več kot 32 milijonov evrov upravičen. Dokumentacijo, ki je sicer obsežna, bodo v stranki še dodatno pregledali, pri čemer "lahko iz te omare pade še kakšen okostnjak", je dejal.

Oktobra lani je bila namreč podpisana medvladna pogodba z ZDA za nakup 38 lahkih kolesnih vozil 4x4 z daljinsko vodenimi oborožitvenimi sistemi proizvajalca Oshkosh iz ZDA. Vrednost celotnega posla na ministrstvu za obrambo ocenjujejo na okoli 32 milijonov evrov.