c S
Splošna bolnišnica Novo mesto letos načrtuje uravnoteženo poslovanje 05.04.2019 21:00 Novo mesto, 05. aprila (STA) - Letni načrt Splošne bolnišnice Novo mesto, ki ga je te dni obravnaval in potrdil svet zavoda, letos predvideva uravnoteženo poslovanje. Hkrati je naložbeno in razvojno naravnan, saj novomeška bolnišnica načrtuje za 11,4 milijona evrov naložb, za katere bo sama prispevala skoraj pet milijonov evrov. Razliko bo pokrila z državnim denarjem.

Uprava novomeške bolnišnice je danes sporočila, da so skladno z zahtevami ministrstva za zdravje pripravili novelacijo sanacijskega programa z dodatnimi ukrepi in na podlagi tega pripravili letni načrt.

Sicer pa je ta "ambiciozen tudi na področju planiranega delovnega programa", so dodali.

Kot so pojasnili, se skladno z lanskim pozitivnim izidom in letošnjim naložbeno-razvojno naravnanim načrtom kažejo tudi uspehi in razvoj na strokovnem področju, saj je bolnišnica v prvem četrtletju letos zabeležila "izjemne dosežke na področju ortopedije".

Navedli so prvo implantacijo sklepa nožnega palca v Sloveniji, priznanje za primer najboljše zdravstvene prakse v sklopu konference za kakovost v Portorožu, dosežke na področju koronarografij in sodelovanje s preostalimi regionalnimi bolnišnicami v Sloveniji ter uvedbo PTA preiskav v žilni diagnostiki.

Ocenili so še, da bo načrt letošnjega dela, naložb in strokovnega razvoja "izjemno velik zalogaj" za zaposlene in upravo.

V novomeški bolnišnici so sicer lani ustvarili 64,6 milijona evrov prihodka in tega v primerjavi s predlani okrepili za slabe tri, glede na načrte pa za skoraj sedem odstotkov. Poslovno so po interventnem sanacijskem vložku nekaj manj kot 4,4 milijona evrov preteklo leto končali z nekaj manj kot 400.000 evrov presežka prihodka nad odhodki.

Direktorica Milena Kramar Zupan je na novinarski konferenci konec februarja dejala, da so na lansko poslovanje negativno vplivali dvig zdravniških in plač zaposlenih, sprostitev napredovanj in nekaterih drugih ugodnosti zaposlenih in cene zdravstvenih storitev, ki temu niso sledile. Obremenjeval jih je tudi preobremenjeni urgentni center.

Sicer pa jim je ob podaljšanju plačilnega roka na 60 dni omenjeni sanacijski vložek omogočil likvidnost. Bolnišnica je poplačala dobavitelje in poslovala relativno tekoče. Ob koncu preteklega leta ni imela zapadlih obveznosti, je dodala.

Na lanski presežek so vplivali okrepljeni prihodki na račun novih programov, obvladovanje stroškov in reorganizacija, ki jo izvajajo ob sanacijskem programu in jo bo nadaljevali tudi letos, je še pojasnila Kramar Zupanova.

Splošna bolnišnica Novo mesto pokriva območje jugovzhodne Slovenije. Z določenimi dejavnosti pokriva tovrstne potrebe do približno 140.000 prebivalcev. Skupaj s storitvami, ki jih ne pokriva brežiška bolnišnica, pa do približno 180.000 prebivalcev. Premore nekaj manj kot 400 ležišč.