c S
MNZ: Očitki policijskih sindikatov o zavlačevanju uresničitve stavkovnih zavez neupravičeni 05.04.2019 21:00 Ljubljana, 05. aprila (STA) - Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) zavračajo očitke policijskih sindikatov glede izvrševanja zahtev iz stavkovnega sporazuma. Kot so navedli za STA, se s predstavniki sindikatov redno srečujejo in si prizadevajo za oblikovanje najboljših rešitev.

Sindikat policistov Slovenije in Policijski sindikat Slovenije so na vlado namreč naslovili poziv za menjavo vladnih predstavnikov, ki z njimi vodijo dialog o uresničevanju stavkovnega sporazuma. Pri tem so bili kritični predvsem do državne sekretarke na ministrstvu za notranje zadeve Melite Šinkovec, ki po pooblastilu ministra Boštjana Poklukarja vodi dialog s sindikatoma glede izvrševanja sporazuma.

Na ministrstvu so izpostavili, da Šinkovčeva vseskozi vestno in odgovorno opravlja svoje naloge in si prizadeva za oblikovanje najboljših rešitev.

"Že od začetka mandata si prizadevamo za odprt in konstruktiven dialog z obema policijskima sindikatoma," so zapisali na MNZ in dodali, da vsi stremijo k zagotavljanju čim boljših pogojev za delo policistov. To se je po navedbah ministrstva odrazilo tudi v decembra lani sprejetem stavkovnem sporazumu.

Kot so pojasnili, se s predstavniki obeh sindikatov redno srečujejo in izmenjujejo tudi različne poglede, zato so očitki o zavlačevanju neupravičeni. "Izpostavljamo, da ne gre za navidezno izvrševanje pravic, ampak za pogajanja, ki se odvijajo na rednih sestankih dvakrat tedensko o uresničevanju posameznih točk iz dogovorjenega stavkovnega sporazuma," so še opisali.

Poudarili so tudi, da pri tem ne gre za poskus izigravanja in različnega tolmačenja zapisanih določb, kar ministrstvu očitajo v sindikatih. Med drugim so spomnili, da so v sporazumu dogovorili tudi plačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela po posebnem vladnem projektu v vrednosti 15 milijonov evrov, nato pa se je zataknilo pri različnem razumevanju, ali so v to vrednost vključeni tudi stroški delodajalca.

Ob tem so na ministrstvu pojasnili, da so pri izplačilu delovne uspešnosti pridobilo mnenja ministrstva za javno upravo, ministrstva za finance in državnega odvetništva, da je bila s sporazumom dogovorjena skupna vrednost tega projekta, v okviru katere je treba plačati vse stroške v zvezi z njegovim izvajanjem, torej vključno s prispevki delodajalca. To je, kot so spomnili, običajna praksa pri socialnih sporazumih, pri katerih je vrednost sporazuma določena v točno določenem znesku.