c S
Štore Steel lani z rastjo prihodkov in nižjim dobičkom 07.04.2019 07:13 Štore, 06. aprila (STA) - Štore Steel je lani s prodajo 153.000 ton jeklenih izdelkov ustvaril 138,7 milijona evrov prihodkov, kar je skoraj 14 odstotkov več kot leto prej. Dobiček je znašal 8,6 milijona evrov in je s tem za okoli 200.000 evrov nižji od predlanskega. Po oceni direktorja družbe Janija Jurkoška je nižji dobiček posledica višjih stroškov dela.

Kot je za STA povedal Jurkošek, je na lanski čisti dobiček vplival tudi davek na dobiček, ki so ga morali plačati za leto 2017. Z lanskimi rezultati poslovanja je Jurkošek zadovoljen, ob tem pa je opozoril na ohlajanje trga avtomobilske industrije v segmentu osebnih vozil, ki so ga zaznali septembra lani.

Zaradi ohlajanja tega trga jim je v prvem letošnjem četrtletju število naročil upadlo za desetino in ta trend naj bi se nadaljeval skozi celo leto. Na zmanjšanje naročil po Jurkoškovi oceni vplivajo tudi nepredvidljivosti glede trgovinskih vojn, brexit in upočasnitev gospodarske rasti na Kitajskem.

Podjetje Štore Steel, ki največ izvaža v Nemčijo, Italijo, Francijo, Poljsko, Avstrijo in na Kitajsko, bo letos za naložbe namenilo dobrih sedem milijonov evrov, predvsem za povečanje kapacitet za dodatne operacije in finalizacijo izdelkov. Jurkošek je napovedal, da bodo letos namestili novo komorno peč za termično obdelavo, nova induktivna linija za poboljšanje jekel pa še čaka na podpis pogodbe.

S to linijo vidijo v štorski železarni velik potencial, da razširijo proizvodni program in osvojijo kupce, ki zahtevajo jekla v izboljšanem stanju. To je povsem nov segment kupcev, ki jih doslej niso mogli servisirati.

Prav tako bo družba Štore Steel povečala zmogljivosti za luščenje jekla. V ta namen bodo uredili novo luščilno linijo, s katero se bo zmogljivost proizvodnje na letni ravni povečala za 20.000 ton. Linija bo predvidoma začela obratovati v drugi polovici leta. Naložba je ocenjena na 3,5 milijona evrov.

Nova linija bo imela tehnično kapaciteto 30.000 ton letno, realno pa se bo skupna kapaciteta proizvodnje luščenega jekla na vseh treh luščilnih strojih povečala na 60.000 ton. Linijo dolžine približno 65 metrov bodo umestili v obstoječo halo hladne predelave. Z novo linijo želijo v štorski železarni povečati produktivnost in znižati stroške obdelave jekel.