c S
Finančni ministri EU v prostem pretoku delovne sile vidijo tudi slabosti 07.04.2019 07:13 Bukarešta, 06. aprila (STA) - Finančni ministri držav članic EU vidijo v prostem pretoku delovne sile poleg prednosti tudi nekatere slabosti. Ponekod je povzročil beg možganov in celo izseljevanje ljudi, je danes v Bukarešti dejal romunski finančni minister Eugen Teodorovici. Srečanja se je udeležil tudi slovenski minister Andrej Bertoncelj.

"Ljudje, ki so našli zaposlitev kje drugje v Evropi, prispevajo k bruto domačemu proizvodu svoje lastne države. Že več let se to dogaja tudi v Romuniji," je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes na neformalnem srečanju s kolegi dejal Teodorovici. Romunija trenutno predseduje EU.

Ob tem je romunski minister v prostem pretoku delovne sile opazil tudi nekatere slabosti. Kot primer je izpostavil selektivno mobilnost, ko se lahko zaradi bega možganov zmanjša potencial gospodarske rasti države. "Naša prioriteta v bližnji prihodnosti mora biti najti ustrezno rešitev," je dejal.

Ker odliv mladih in izobražene delovne sile negativno vpliva na potencialno rast ter demografsko strukturo, se v državah članicah soočajo s pritiskom na javne finance. Ministri so se strinjali, da mobilnost delovne sile ostaja temeljna svoboščina EU, da bi omejili negativne učinke, pa so nekateri izpostavili pomen razprave o proračunskem instrumentu EU za konvergenco. Bertoncelj je, kot so sporočili s finančnega ministrstva, v razpravi izpostavil pomen spodbujanja poslovnega in širšega družbenega, institucionalnega okolja, ki pozitivno vplivajo na potencial državljanov.

Štiri svoboščine evropskega notranjega trga, to so prost pretok delovne sile, blaga, storitev in kapitala, so temelj evropske rasti, pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, pristojen za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov. Prost pretok delovne sile ima na splošno pozitivne učinke, a obstajajo tudi izzivi, je dejal.

V nekaterih državah prihaja do pomanjkanja delovne sile v določenih panogah. Države, kamor prihajajo delavci iz drugih članic, poleg tega čutijo pritisk na višino plač, je dodal Dombrovskis. Zaradi višjih plač se ljudje najpogosteje odločajo poiskati zaposlitev drugod, zato si je treba še naprej prizadevati za izenačitev življenjskih pogojev v državah članicah EU. S tem namenom se je Dombrovskis zavzel za investicije, ki bi spodbujale rast.

Romunija sodi med države, ki jih je izseljevanje delovne sile še posebej prizadelo. Po nekaterih ocenah živi v tujini najmanj 3,2 milijona Romunov, vsako leto državo zapusti 200.000 do 300.000 ljudi. V državi pa ne primanjkuje le visoko izobraženih kadrov, kot so zdravniki, računalniški strokovnjaki in učitelji, pač pa predvsem strokovnih delavcev in osebja v gostinstvu.

Izseljevanje pa je opaziti tudi v drugih državah članicah. Grčijo je denimo zapustilo že več kot 400.000 visoko izobraženih mladih, številni so se v zadnjih letih izselili tudi s Portugalske, predvsem v Veliko Britanijo. Zaradi negotovosti glede brexita se je sicer ta trend v zadnjem času upočasnil.

V petek so finančni ministri območja držav z evrom razpravljali o gospodarskih razmerah in izzivih evrskega območja. Bertoncelj je pri tem izpostavil, da območje evra in EU še vedno zaostajata za globalno konkurenco, zato sta pomembni produktivnost in ustrezno prilagajanje fiskalne politike, da ne bi še dodatno hromili gospodarske rasti.

Pri tem je po njegovem mnenju še toliko pomembnejše zavedanje, da tudi pretekle visoke gospodarske rasti niso odpravile izzivov območja evra ali EU, ker še vedno zaostajamo za globalno konkurenco. V tem smislu je izpostavil pomen večanja produktivnosti kot gonila razvoja in pomen večjega fiskalnega prostora v EU.

V razširjeni sestavi, torej sedemindvajseterica brez Velike Britanije, je evroskupina nadaljevala razpravo o proračunskem instrumentu za konvergenco in konkurenčnost, tokrat z upravljavskega vidika, ter o časovnici glede vzpostavitve evropskega sistema jamstva bančnih vlog. Gre za predloge ukrepov za poglabljanje ekonomske in monetarne unije, ki je ena od prednostnih nalog EU, so pojasnili na finančnem ministrstvu.

Finančni ministri in guvernerji centralnih bank EU pa so razpravljali o napredku pri vzpostavljanju unije kapitalskih trgov, kar je ena od prednostnih nalog EU. Njen cilj je med drugim olajšati pridobivanje finančnih sredstev za mala in srednje velika podjetja iz EU, znižati stroške zbiranja kapitala in olajšati čezmejno vlaganje. Nekaj zakonodajnih predlogov s tega področja je že bilo sprejetih, nekateri pa so še v postopku sprejemanja.