c S
Tudi tokratno srečanje IMF in Svetovne banke zaznamuje negotovost 08.04.2019 07:23 Washington, 07. aprila (STA) - V Washingtonu bo prihodnji teden potekalo spomladansko srečanje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke. Tako kot že jesenski zbor obeh mednarodnih ustanov bo tudi tokratni potekal v okolju okrepljene negotovosti in povečanih tveganj, ki vidno znižujejo globalno gospodarsko rast. V Washington potuje tudi slovenska delegacija.

Če je lansko spomladansko srečanje obeh najpomembnejših mednarodnih finančnih ustanov minilo v znamenju opozoril glede tveganj, ki bi lahko zavrla globalno gospodarsko rast, so lani jeseni, ko so se finančni ministri in guvernerji centralnih bank članic obeh organizacij z njunim vodstvom ter predstavniki finančnih ustanov, akademske sfere in nevladnih organizacij sestali na indonezijskem otoku Bali, temni oblaki na obzorju postali že jasno vidni in začeli vplivati tudi na napovedi gospodarskih gibanj.

Ne ravno najbolj spodbuden scenarij se je vmes začel uresničevati in IMF je, tako kot tudi vrsta drugih mednarodnih ustanov, že večkrat znižal napoved svetovne gospodarske rasti. Tudi tokrat bo tako. Generalna direktorica IMF Christine Lagarde je tako ta teden v govoru v Washingtonu napovedala, da bo letošnja rast še počasnejša od zadnjih pričakovanj iz januarja letos. Takrat je sklad napovedal, da naj bi letos dosegla 3,5 odstotka in prihodnje leto 3,6 odstotka.

Najnovejše gospodarske napovedi bo IMF objavil v torek, ko se bo tudi začelo živahno dogajanje v sklopu spomladanskega srečanja obeh organizacij. Precej verjetno je, da bo sklad znižal tudi napoved za Slovenijo in s tem sledil mednarodnim in domačim ustanovam. Lani jeseni je sklad Sloveniji za letos napovedal 3,4-odstotno krepitev BDP, v prihodnjem letu pa naj bi se rast ohladila na 2,8 odstotka, to napoved pa je potrdil tudi v februarja objavljenem poročilu na podlagi konec lanskega leta izpeljane redne letne misije v državi.

Če so v IMF in Svetovni banki v času krepke globalne konjunkture po zadnji finančni in gospodarski krizi države opozarjali na potrebo po izvedbi nujnih strukturnih reform v času debelih krav, s čimer bi se svet pripravil na morebitne nove krize v prihodnosti, pa v zadnjem času predvsem iz IMF prihajajo ob omenjenem apelu tudi pozivi, naj članice storijo vse, kar je v njihovi moči, da zmanjšajo negotovost in tveganja, ki vladajo v svetu.

Veliko teh je namreč posledica geopolitičnih napetosti in ekonomskih politik nekaterih pomembnih gospodarstev. To velja predvsem za ZDA, kjer se je administracija predsednika Donalda Trumpa v prepričanju, da se je svet na trgovinskem področju do gospodarsko najmočnejše države na svetu v preteklosti vedel nepošteno in jo izkoriščal, lotila protekcionističnih ukrepov in se spustila v trgovinsko vojno s Kitajsko ter okrepila tudi napetosti z nekaterimi drugimi trgovinskimi partnericami, na čelu z EU kot dolgoletno tesno zaveznico.

Če je bila lani jeseni nevarnost eskalacije ameriško-trgovinske vojne še zelo velika, sta največji nacionalni gospodarstvi na svetu vmes dosegli neke vrste premirje in se začeli pogajati o celovitem trgovinskem sporazumu. Po signalih iz obeh taborov pogovori potekajo dobro in dogovor bi lahko bil na dosegu roke.

Po drugi strani sta EU in ZDA prekinitev medsebojnega trgovinskega ognja sklenili že lani poleti, a od takrat z izjemo nekaj potez dobre volje na evropski strani proces dogovarjanja o sporazumu o odpravi carin na industrijske izdelke in drugih poenostavitvah trgovine z industrijskim blagom še ni prešel v aktivno fazo. Po eni strani je težava velika razlika v pogledih in izhodiščih na obeh straneh Atlantika ter nepredvidljivost Trumpove administracije, po drugi pa soglasja glede pogajalskega mandata ni še niti v EU. Grožnja z ameriškimi ukrepi, uperjenimi proti Evropi, npr. z uvedbo carin na uvoz evropskih avtomobilov, tako ostaja prisotna.

Če bi države vendarle stopile skupaj in začele zmanjševati negotovost, pa bi, kot je ta teden povedala Lagardova, ob koncu leta vendarle prišlo do pozitivnega preobrata. "A pričakovani obrat v rasti je zelo negotov. Gre za občutljiv trenutek, ko je treba ravnati skrbno," je povedala. Pozitivna plat njenih izjav je, da globalne recesije ne pričakuje. "Če smo imeli pred leti sinhronizirano pospešitev globalne rasti, govorimo zdaj o sinhroniziranem zaviranju," je dejala.

Poleg trgovinskih in geopolitičnih napetosti negativno na globalna gospodarska gibanja vplivajo še upočasnjevanje kitajskega gospodarskega motorja in šibkost nekaterih drugih razvijajočih se gospodarstev, trenutno še vedno zelo kaotičen postopek izstopanja Združenega kraljestva iz EU in specifične težave nekaterih držav v evrskem območju, kot so Italija in delno tudi Nemčija ter Francija.

Lagardova je med pozitivnimi vidiki razvoja dogodkov v zadnjem času omenila odločitve ključnih centralnih bank, da vnesejo več jasnosti glede nadaljevanja spodbujevalne denarne politike in napoved kitajskih oblasti glede zagotovitve fiskalnih spodbud gospodarstvu. Evrsko območje je medtem nedavno pozvala, naj za preprečitev novih kriz vloži prepotreben napor v dokončanje bančne unije in vzpostavitev enotnega trga kapitala.

Vse to bo tako na dnevnem redu dogajanja prihodnji teden v ameriški prestolnici. Že pred uradnim delom spomladanskega srečanja konec tedna bo tako poleg najnovejših gospodarskih napovedi IMF objavil npr. globalno poročilo o finančni stabilnosti in publikacijo fiskalni monitor pa tudi svetovni indeks negotovosti, na tapeti bo tudi prihodnost multilateralnega sodelovanja na gospodarskem področju, ki je zadnje čase precej omajano. Veliko bo okroglih miz in različnih forumov.

V Washingtonu bo po napovedih tudi slovenska delegacija na čelu s finančnim ministrom Andrejem Bertoncljem in guvernerjem Banke Slovenije Boštjanom Vasletom. Za oba bo to prva udeležba na srečanju IMF in Svetovne banke. Pričakovati je srečanja s predstavniki obeh organizacij, običajno pride tudi do pogovorov z vlagatelji v slovenske državne obveznice.