c S
Razlog za zamenjavo banke nižji stroški in najem posojila 08.04.2019 07:13 Ljubljana, 07. aprila (STA) - Živahno menjavanje bank se od leta 2016 umirja, saj je leta 2015 banko zamenjalo 8,9 odstotka komitentov, lani pa 3,5 odstotka. Glavna razloga, zakaj se komitenti odločijo za zamenjavo, sta nižji stroški ali boljši pogoji poslovanja in najem posojila, kaže najnovejša raziskava All Finance podjetja Valicon.

Raziskava, ki je v prvem letošnjem četrtletju spremljala prehode komitentov med bankami in njihove navade, ugotavlja, da se je število uporabnikov mobilne banke v Sloveniji v zadnjih treh letih več kot podvojilo. Če je leta 2016 mobilno banko uporabljalo 24 odstotkov komitentov, je do letos ta številka poskočila na 51 odstotkov.

A komitenti ob mobilnem bančništvu še vedno najbolj uporabljajo klasične bančne storitve. Debetno kartico jih ima 91 odstotkov, spletno banko 76 odstotkov, limit 71 odstotkov in kreditno kartico 64 odstotkov komitentov. V bančnih vlogah jih ima denar 18 odstotkov, medtem ko je posojilo najelo 36 odstotkov anketiranih komitentov.

Po raziskavi, ki jo Valicon izvaja na platformi spletnega panela, ki zadnjih pet let spremlja več kot 10.000 komitentov slovenskih bank, so v zadnjem letu več prihodov kot odhodov komitentov imele Abanka, Addiko, Intesa Sanpaolo, Delavska hranilnica, Sberbank in Gorenjska banka. Po moči znamke je bila prva NLB, sledile so Delavska hranilnica, Nova KBM, Abanka in SKB.