c S
Pošta Slovenije na Viču z novim paketnim usmerjevalnikom 05.04.2019 13:01 Ljubljana, 05. aprila (STA) - V ljubljanskem poštnem logističnem centru na Viču so danes v uporabo slovesno predali nov paketni usmerjevalnik, za katerega je Pošta Slovenije namenila 14,7 milijona evrov. Kot je ob tem povedal generalni direktor družbe Boris Novak, tokratna naložba predstavlja hrbtenico celotnega logističnega procesa v omenjenem logističnem centru.

Na Pošti Slovenije ob tem poudarjajo, da izvajajo tudi mnoge druge tehnološke posodobitve, sledijo globalnemu poštnemu in logističnemu razvoju ter prilagajajo ponudbo potrebam trga.

Glede na globalni razmah spletne trgovine in s tem trende rasti paketnih in logističnih storitev v skladu s svojimi strateškimi usmeritvami pospešeno vlagajo v širitev zmogljivosti poštnih logističnih centrov, izgradnjo dodatnih skladiščnih kapacitet ter modernizacijo in avtomatizacijo strojnega usmerjanja paketnih in pisemskih pošiljk.

Samo lani so tako beležili devetodstotno rast paketnih storitev, za letos pa načrtujejo dodatno 12-odstotno rast, hkrati pa Pošta nadgrajuje in razvija nove storitve ter sledi globalnim trendom in dobrim praksam ter potrebam uporabnikov.

Z modernizacijo strojnega usmerjanja paketnih pošiljk v ljubljanskem centru so začeli aprila 2017. Nova naprava je s tekočimi trakovi povezana s prvim nadstropjem zgradbe, kjer potekajo ključne aktivnosti usmerjanja pisemskih pošiljk.

Usmerjevalnik nudi najsodobnejšo IT-podporo obdelavi podatkov ter avtomatizacijo usmerjanja in nadzora nad logističnim procesom. Z vključitvijo naprave v logistični proces so povečali zmogljivost usmerjanja paketnih pošiljk ter poenotili tehnologijo usmerjanja in transporta pisemskih pošiljk na območju celotne države.

Sicer pa so nekaj tehnoloških posodobitev izvedli tudi v poštnem logističnem centru v Mariboru, kjer je začela obratovati že tretja naprava za avtomatsko zlaganje nenaslovljene direktne pošte, za kar je družba porabila 1,2 milijona evrov. Hkrati so na teh napravah izvedli še robotizacijo procesov za odlaganje in zlaganje svežnjev nenaslovljene direktne pošte s pomočjo robotske roke, kar še dodatno prispeva k humanizaciji dela.

"Pošta Slovenije nikakor ni zgolj in le izvajalec univerzalne poštne storitve, pač pa predstavlja z okoli 6300 zaposlenimi v skupini pomemben servis za potrebe svojih strank v segmentu B2B-poslovanja tudi na področju logistike, kamor je že pred leti vstopila," ob današnji predaji novega paketnega usmerjevalnika poudaril Novak.

Kot je ob tem dodal, je glavni poudarek njihovih strateških smernic osredotočenost v poslovne segmente paketnih in logističnih storitev. Osredotočajo se na povečanje zmogljivosti, učinkovitosti in kakovosti storitev ter širitvi na regionalne trge prek strateških partnerstev in prevzemov. Še zlasti nameravajo poglobiti prisotnost v jadranski regiji, ob tem pa bodo še naprej širili centra v Ljubljani in Mariboru.

Letos nameravajo investicije usmeriti v zagotovitev ustreznih prostorov za pretovorne, logistične in dostavne pošte, torej tiste, ki razpolagajo z več skladiščnih prostorov, vozil in drugih pripomočkov za ravnanje s pošiljkami in blagom.

V teku je tudi projektiranje izgradnje hal na lokaciji poštnega logističnega centra v Mariboru in pripravljalne aktivnosti za širitev kapacitet na lokaciji poštnega logističnega centra v Ljubljani. Za nove naložbe bodo tako letos na Pošti Slovenije skupaj namenili 34 milijonov evrov.