c S
Italijanska vlada s paketom za pomoč gospodarstvu 05.04.2019 11:55 Rim, 05. aprila (STA) - Italijanska vlada je v četrtek pozno zvečer potrdila paket ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti. Za gospodarsko manj razvita območja je rezerviranih 300 milijonov evrov, z njimi naj bi med drugim spodbudili investicije na jugu Italije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Občinam, ki bi želele svojo infrastrukturo posodobiti z okolju prijaznejšimi različicami, vlada namenja 500 milijonov evrov podpore. Znižali naj bi tudi regionalne davke na dohodek pravnih oseb, spodbude za zmanjševanje potresne ogroženosti stavb pa bo vlada ponudila tudi območjem z nižjo stopnjo tveganja.

V paketu je tudi odločitev, da vlada leta 2017 podeljeno posojilo letalski družbi Alitalia v višini 900 milijonov evrov pretvori v delnice. Tako naj bi imela država v prihodnje okoli 15-odstotni lastniški delež v problematičnem letalskem prevozniku. Alitalio naj bi predvidoma konec aprila prevzele italijanske železnice (FS) ter ameriška letalska družba Delta.

Tretje največje gospodarstvo v območju evra je v drugem lanskem polletju zdrsnilo v recesijo. V letošnjem prvem polletju bi lahko ustvarilo minimalno rast. Za klavrno stanje so krive tako mednarodne razmere kot tudi domači dejavniki, med njimi neučinkovit javni sektor in pomanjkanje državnih investicij v raziskave in razvoj ter izobraževanje.