c S
Francija kljub ameriškemu nasprotovanju vztraja pri digitalnem davku 05.04.2019 11:39 Pariz, 05. aprila (STA) - Francija bo vztrajala pri načrtih uvedbe digitalnega davka kljub nezadovoljstvu Washingtona, je zagotovil francoski finančni minister Bruno Le Maire. "Odločeni smo uvesti davek na največja digitalna podjetja, s čimer bomo v mednarodni davčni sistem prinesli več pravičnosti in učinkovitosti," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Francoska vlada je prejšnji mesec predstavila osnutek zakonodaje, ki bi uvedla triodstotni davek na prihodke iz naslova digitalnega oglaševanja, prodaje osebnih podatkov in nekaterih drugih prihodkov tehnoloških velikanov, ki v svetu letno ustvarijo več kot 750 milijonov evrov prihodkov.

V Evropi se namreč krepi nezadovoljstvo zaradi minimalnih davkov, ki jih plačujejo nekatera najbogatejša podjetja na svetu, kot so Apple, Google in Facebook. Ta namreč prenašajo svoje prihodke v države z nizko obdavčitvijo in tako zmanjšujejo svoje davčno breme.

Da bodo uvedle digitalni davek, so ob Franciji napovedale tudi Velika Britanija, Španija in Italija. Zakonodajo, ki uvaja tak davek, je že potrdila avstrijska vlada, prikimati ji pa mora še tamkajšnji parlament.

Le Maire je o digitalnem davku spregovoril ob prihodu na neformalno zasedanje evroskupine v Bukarešti le nekaj ur zatem, ko je ameriški državni sekretar Mike Pompeo izpostavil ameriško nasprotovanje francoskim načrtom na srečanju z zunanjim ministrom države Jean-Yvesom Le Drianom v Washingtonu. Pompeo je menil, da bi tak davek negativno vplival na ameriška podjetja in francoske državljane, ki uporabljajo njihove storitve.

Francija se je sicer za svoj digitalni davek odločila, potem ko na evropski in globalni ravni ni bilo preboja pri uvedbi enotnega mednarodnega davka.