c S
Na kratko iz gospodarstva 05.04.2019 07:08 Ljubljana, 04. aprila (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Istrabenz, ki prodaja polovico družbe Adriafin - ta je večinska lastnica Vinakopra -, je po pisanju Primorskih novic ponudnike, ki so marca poslali zavezujoče ponudbe, nedavno pozval k njihovemu zvišanju. Koliko so jih prejeli, v Istrabenzu ne razkrivajo. Po informacijah časnika naj bi zdaj imeli na mizi pet izboljšanih ponudb. Za izboljšanje ponudbe se medtem niso odločili v družbi Vipava 1894. Preden bi ponudili več, so želeli opraviti skrbni pregled poslovanja, vendar so jim iz Istrabenza odgovorili, da to ni predvideno. Če se bo Istrabenz odločil za katerega od ponudnikov, bo zadnjo besedo pri tem imela Luka Koper. Je namreč lastnica druge polovice Adriafina in ima predkupno pravico.

Družba A1 Slovenija odslej svojim uporabnikom omogoča, da si sami sestavijo TV shemo po svojem okusu. V prenovljenih paketih A1 Kombo lahko uporabniki zato odslej prednastavljeno shemo na svojem paketu enostavno prilagodijo tako, da so v njej samo zanje zanimivi žanri programov. Pri prilagajanju TV sheme lahko izbirajo med programskimi sklopi: Športni, Filmski, Otroški, Dokumentarni, Glasbeni, Informativni, Trendi, Komercialni, Nacionalni, Erotični, Balkan, Pink, Voyo, HBO in HBO Premium, so sporočili iz A1.

Okoli 20 odstotkov terjatev do Tuš Holdinga, ki jih je tik pred koncem lanskega leta prodala NLB, ima v sodnem registru zdaj tudi uradnega novega lastnika. To je luksemburška družba EXP Investments Securitisation, ki je bila po pisanju časnika Finance ustanovljena januarja letos in je povezana s skladom Alfi. Ta je sicer organiziral nakup terjatev in je (skupaj z EXP) zdaj lastnik dobre tretjine terjatev do Tuš Holdinga. Kdo so lastniki luksemburške družbe, ni razvidno. Uradno sta v postopku prodaje terjatev tudi SID banka in Abanka.

Delničarji Loterije Slovenija so na današnji skupščini imenovali nove nadzornike, predstavnike delničarjev. Štiriletni mandat jim začne teči danes. Interese kapitala bodo v nadzornem svetu Loterije Slovenije odslej zastopali Alojz Rudolf, Aleš Remih, Darja Vidic, Mitja Čander, Bachtiar Djalil in Barbara Kürner Čad. Remic, Djalil in Vidičeva so bili med nadzorniki že doslej. Interese vlade zastopa Vladimir Kukavica, zaposlenih pa Damir Debelak, Irena Jesenovec in Simonka Fink.