c S
Komisija za nadzor javnih financ za revizijo nakupa oklepnikov oshkosh 05.04.2019 07:08 Ljubljana, 04. aprila (STA) - Komisija DZ za nadzor javnih financ bo računskemu sodišču predlagala, da opravi revizijo nakupa 38 oklepnikov 4x4 oshkosh. Nujno sejo komisije, na kateri so znova pretresali omenjeni nakup, so predlagali v Levici, kjer menijo, da je bil nakup ne le nepotreben, ampak tudi netransparentno izveden, v postopku pa da so se zvrstila številna zavajanja.

Poslanec Levice Miha Kordiš je v imenu predlagateljev poudaril, da se že od vsega začetka v zvezi s tem nakupom pojavljajo jasni indici, da gre za nesmotrn nakup, ki je bil izveden "na meji ali čez mejo legalnosti".

Na to po njegovih besedah med drugim kaže naraščanje cene nakupa. Kot je navedel, je obrambni minister Karl Erjavec sprva govoril o 15,5 milijona evrov, kasneje se je izkazalo, da naj bi ločeno nabavljali še oborožitvene postaje in da naj bi bila dejanska cena oklepnikov slabih 27 milijonov evrov, k čemur je treba dodati še DDV.

Po besedah Kordiša je v letih 2019 do 2021 za ta namen tako predvideno 32 milijonov evrov, za nakazilo v letu 2018 v višini sedmih milijonov evrov pa da "se ministrstvo pretvarja, kot da ga sploh ni bilo". Ob tem pa je spomnil še na anonimno pismo, v katerem je pisalo, da vlada kupuje nepreizkušena vozila, ki so še v fazi testiranja. Prav tako naj ne bi bila vključena določena oprema, zaradi česar bo po njegovih besedah cena na koncu še višja.

Sicer pa je dejal tudi, da se predstavniki ministrstva sklicujejo na serijo dokumentov, ki da opravičujejo nakup oklepnikov, "a če podrobno pogledamo, v teh dokumentih pokritja za nakup ni".

Državni sekretar z obrambnega ministrstva Miloš Bizjak je poudaril, da ne nasprotuje reviziji računskega sodišča, saj bo ta lahko verodostojno ovrgla ali potrdila kritike, ki jih "Levica vztrajno ponavlja". Spomnil je na dokumente, v katerih je načrtovan nakup omenjenih vozil.

Po njegovih besedah so bila vozila 4x4 oshkosh stestirana in validirana v maju lani in so tudi v operativni uporabi ameriške vojske, ki že ima 3500 takšnih vozil. "Če je vozilo dobro za najmočnejšo vojsko na svetu, so po mojem prepričanju odveč skrbi, da ne bi bilo primerno za Slovensko vojsko," je poudaril Bizjak.

Zagotovil je, da nakup ne bo stal več kot 32 milijonov evrov. Cena enega vozila z daljinsko vodeno oborožitveno postajo in mitraljezom 12,7 mm, vključno s tehnično podporo in administrativnimi stroški, bo predvidoma 707.000 evrov brez DDV. So pa po Bizjakovih besedah vozila oshkosh za približno 35 odstotkov cenejša od drugih tovrstnih vozil, ki so jih vključili v raziskavo trga.

Državni sekretar je še poudaril, da je posodobitev Slovenske vojske nujna in ključna za zagotavljanje varnosti države. Navedbe Levice o nakupu vozil 4x4 mimo predpisov oziroma mimo proračunskega kritja pa po njegovem prepričanju nimajo realne osnove, ampak "temeljijo na političnem konceptu predlagateljev, ki a priori nasprotujejo vsaki modernizaciji Slovenske vojske".

Člani odbora so sklep za revizijo zakonitosti in smotrnosti nakupa podprli z devetimi glasovi za in nobenim proti. Večinoma so soglašali, da je posodobitev opreme Slovenske vojske nujna, dvome, ki se pojavljajo, pa naj preveri računsko sodišče. Ob vprašanjih o končni ceni, zagotavljanju servisiranja vozil in kritikah o njihovi nepreizkušenosti, je bil izražen tudi pomislek, da gre za vozila, ki niti niso primerna za slovenski teren.

Žan Mahnič (SDS) se je dotaknil še odločitve, da se prekine nakup bojnih oklepnikov 8x8, ker da je taktična študija zastarela. Ampak, kot je dodal, "ta ista študija opredeljuje tudi nakup vozil 4x4". S podporo proračuna pa da je nakup slednjih podprla tudi Levica.

"Ne glede na to, koliko so se lahko na vladni strani opirali in izgovarjali na taktično študijo, zakaj je propadel nakup oklepnikov 8x8 v višini 350 milijonov evrov, je politična resnica, da je bila to ena od naših temeljnih zahtev. In če ta nesmiselna nabava oklepnikov 8x8 ne bi odletela, se oni z nami sploh ne bi mogli pogovarjati," je nato pojasnil Kordiš. Pri 32 milijonih za nakup vozil 4x4 pa jim žal ni uspelo, je dodal.

Janez Janša (SDS) pa je dejal, da bi morali nekoliko spremeniti prioritete in v državnem zboru razpravljati o nekaterih drugih problemih, saj dva podsistema države razpadata. Iz primarnega zdravstva odhajajo zdravniki, iz Slovenske vojske pa odhajajo vojaki, je dejal in dodal, da so stvari alarmantne, svet za nacionalno varnost pa se še ni sestal oziroma se sploh še ni konstituiral.