c S
Širjenje mreže ambulant družinske medicine skladno z novimi specializanti 05.04.2019 07:22 Ljubljana, 05. aprila (STA) - Specializacijo iz družinske medicine bo letos predvidoma zaključilo 49 specializantov. Skladno s tem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) tudi načrtuje širitev mreže ambulant družinske medicine v letošnjem letu. Za novih 53 timov oziroma ambulant bo ZZZS zagotovila 7,1 milijona evrov.

Ob tem so na ZZZS spomnili, da se je število splošnih ambulant v zadnjih petih letih povečalo za 66, za kar se na leto nameni dodatnih 8,7 milijona evrov. Na lanskem razpisu je ostalo neoddanih še 21,8 timov družinske medicine, ker izvajalci niso uspeli zaposliti dodatnih zdravnikov.

Kot so pojasnili za STA, je razbremenitev družinskih zdravnikov po njihovi oceni mogoče doseči le z ukrepi širitve mreže ambulant družinske medicine z dodatnimi timi, zmanjšanjem administrativnih bremen in nekaterimi spremembami obstoječega obračunskega modela, ki bi spodbujal zaposlovanje novih družinskih zdravnikov pri izvajalcih.

Zadnje dneve namreč zaznamuje pospešeno iskanje rešitev za ureditev razmer v primarnem zdravstvu, zaradi katerih so nekateri zdravniki že podali kolektivne odpovedi, v nekaterih zdravstvenih domov pa z njimi grozijo. Med drugim zahtevajo popravek splošnega dogovora, da bo meja za prenehanje opredeljevanja bolnikov 1895 glavarinskih količnikov.

Po sredinem srečanju predstavnikov ministrstva za zdravje, ZZZS in koordinativnega telesa družinske medicine je predstavnica slednjega in direktorica postojnskega zdravstvenega doma Irena Vatovec ocenila, da bi sledenje željam zdravnikov o možnem odklanjanju pri 1895 glavarinskih količnikih, in da je to tudi plačano 100-odstotno, pomenilo dodatnih 90 milijonov evrov. Minister za zdravje Aleš Šabeder pa je v začetku tedna težo zahtev zdravnikov ocenil pri dobrih 30 milijonih evrih.

Za izjavo o 90 milijonih evrov so na ZZZS prvič slišali v medijih in ni bila predmet pogovorov na ministrstvu, so pojasnili. "ZZZS ocenjuje, da takšni neuradni predlogi in zahteve za spremembe pri financiranju družinske medicine zagotavljajo predvsem boljše vrednotenje obstoječih cen in vrednosti programov družinske medicine, kar pomeni, da velika večina povišanih odhodkov v ničemer ne prispeva k razbremenitvi družinskih zdravnikov. To pomeni, da bi boljše vrednotenje zagotavljajo le boljši materialni položaj izvajalcev, pri čemer je po javno dostopnih podatkih 45 od skupno 58 zdravstvenih domov v lanskem letu poslovalo s presežkom prihodkov nad odhodki," so zapisali. Skupno je ta presežek znašal 3,67 milijona evrov.

STA objavlja tabeli s podatki o širitvi mreže ambulant družinske medicine v letošnjem letu po izpostavah ZZZS.

Otroški in šolski dispanzer

izpostava št. timov

-----------------------------------

Ljubljana 6

Celje 2

Koper 2

Kranj 2

Domžale 2

Šmarje 1

Žalec 1

Brežice 1

Idrija 1

Nova Gorica 1

Novo mesto 1

Velenje 1

-----------------------------------

skupaj 21

Splošna ambulanta

izpostava št. timov

----------------------------------

Ljubljana 5

Kranj 3

Koper 2

Celje 1

Slovenske Konjice 1

Šentjur 1

Krško 1

Sevnica 1

Radovljica 1

Škofja Loka 1

Tržič 1

Cerknica 1

Domžale 1

Grosuplje 1

Logatec 1

Ribnica 1

Vrhnika 1

Zagorje 1

Ptuj 1

Slovenska Bistrica 1

Nova Gorica 1

Novo mesto 1

Črnomelj 1

Mozirje 1

Velenje 1

--------------------------------

skupaj 32

Vir: ZZZS