c S
V javni razpravi spremembe odredbe glede višjega števila uvoza zdravnikov 04.04.2019 15:11 Ljubljana, 04. aprila (STA) - Ministrstvo za zdravje je v javno razpravo do 11. aprila dalo predlog o spremembi zgornje meje števila ponudb za delo v Sloveniji za 56 zdravnikov, večinoma s področja družinske medicine. Odredba omogoča uvoz zdravnikov iz tretjih držav in priznanje njihove poklicne kvalifikacije na podlagi posebnega zakona v Sloveniji.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je v luči reševanja nakopičenih težav v primarnem zdravstvu in pomanjkanja družinski zdravnikov že v sredo zvečer pojasnil, da je podpisal uredbo o možnosti uvoza zdravnikov iz držav, ki niso članice EU.

Kot so pojasnili na ministrstvu, predlog odredbe viša mejo ponudb za delo v Sloveniji za leto 2019, ki je bila pri 35 mestih določena lanskega decembra glede na potrebe, ki so jih javili izvajalci zdravstvene dejavnosti.

Skupno bo predlog uredbe letos tako omogočil uvoz 91 zdravnikov iz tretjih držav. Kot je razvidno iz predloga spremembe odredbe, bi ta po novem določala tudi zgornjo mejo ponudb za delo zdravnikov specialistov družinske medicine (55 ponudb) in za delo zdravnikov specialistov otroške kirurgije z dodatnimi znanji iz otroške kardiovaskularne kirurgije (ena ponudba).

Teh dveh specialnosti v odredbi o zgornji meji števila ponudb za delo v Sloveniji za leto 2019, ki je začela veljati z decembrom 2018, še ni bilo določenih. Predvidevala pa je zgornjo mejo za naslednje zdravnike specialiste: osem anesteziologov, pet patologov, štiri radiologe, tri specialiste urgentne medicine, po dva specialista sodne medicine, kardiologa, plastičnega kirurga in dermatovenerologa ter po enega internističnega onkologa, oftamologa, otorinolaringologa, pediatra, pnevmologa, psihiatra in urologa.