c S
Stopnja varčevanja gospodinjstev ob koncu lanskega leta praktično stagnirala 04.04.2019 13:35 Luxembourg, 04. aprila (STA) - Stopnja varčevanja gospodinjstev v območju evra je ob koncu lanskega leta praktično stagnirala. V zadnjem četrtletju se je oblikovala pri 12,3 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke več kot v tretjem. Stopnja investicij gospodinjstev je ostala nespremenjena pri devetih odstotkih, je izračunal evropski statistični urad Eurostat.

Stopnja varčevanja gospodinjstev se izračuna iz razmerja med razpoložljivimi prihodki in višino prihrankov. Nekaj več kot 12-odstotna stopnja pomeni, da vsak državljan katere od 19 držav z evrom da na stran vsak mesec dobro osmino svojih prihodkov.

Eurostat je objavil tudi podatke o rasti investicij podjetij v območju evra. Ta je ob koncu leta porasla: potem ko je bila v tretjem četrtletju pri 23,4 odstotka, je v zadnjem četrtletju dosegla 23,7 odstotka.

Delež dobičkov podjetij v skupni dodani vrednosti pa je v zadnjem lanskem četrtletju dosegel 39,9 odstotka in je bil na 0,1 odstotne točke nižji ravni kot v četrtletju pred tem.