c S
Francija bo omejila višino odpravnin v Airbusu 04.04.2019 12:33 Pariz, 04. aprila (STA) - Francija bo po napovedih finančnega ministra Bruna Le Maira omejila višino odpravnin v Airbusu. Javnost je namreč razburila novica, da bo izvršni direktor podjetja Tom Enders prihodnji teden ob odhodu s položaja v žep pospravil skoraj 37 milijonov evrov. "Takšne vsote so pretirane in sodijo v preteklost," je prepričan Le Maire.

"Višino odpravnine za direktorje bom omejil na 30 odstotkov njihove plače," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP napovedal finančni minister. Poudaril je, da bo vlada višino odpravnine zakonsko omejila, saj le dobri zgledi niso dovolj. Prejšnja francoska vlada je namreč sprejela pravno nezavezujoč kodeks, s katerim je družbam prelagala, naj odpravnine ne presegajo 45 odstotkov plač vodilnih.

Ogromne odpravnine vodilnih v velikih podjetjih po navedbah AFP že dolgo razburjajo francosko javnost. Nazadnje je v medijih odjeknila novica, da je izvršni direktor letalskega proizvajalca Airbus Enders v skladu s pogodbo upravičen do skoraj 37-milijonske odpravnine, ko se bo naslednji teden poslovil s položaja.

Enders bo v sklopu pokojninskega paketa v naslednjih 20 letih prejel 26,3 milijona evrov, obenem pa bonuse za uspešnost v skupni višini 7,3 milijona evrov in delnice podjetja. Endersu se bo obrestovala tudi enoletna konkurenčna klavzula, zaradi katere bo zaslužil še 3,2 milijona evrov. Skupaj bo tako odhajajoči izvršni direktor v žep pospravil 36,8 milijona evrov.

Francija ima sicer v Airbusu 11-odstotni delež, prav tako Nemčija, Španija pa 4,2-odstotnega.