c S
Slovenska podružnica BKS Bank lani z rekordnim dobičkom 04.04.2019 13:32 Ljubljana, 04. aprila (STA) - Slovenska podružnica avstrijske banke BKS Bank je lani ustvarila rekordnih 6,4 milijona evrov dobička, kar je 60 odstotkov več kot leto prej. "Naša rast je dobila zagon s prevzemom dveh borznoposredniških družb," pravi član uprave BKS Bank Alexander Novak in dodaja, da so zdaj največji ponudnik poslov z vrednostnimi papirji v Sloveniji.

BKS Bank je v Sloveniji navzoča od leta 2004, od leta 2010 kot univerzalna banka. Danes za svoje stranke skrbi v osmih poslovalnicah, zadnjo so odprli lani v Kranju. "S tem smo navzoči v vseh večjih slovenskih mestih," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal Novak.

Slovenija je najpomembnejši mednarodni trg te avstrijske banke, ki ima sedež v Celovcu. Podružnica s 137 zaposlenimi na področju bančnega in lizinškega poslovanja, ki ima sedež v Ljubljani, je lani zabeležila rast vlog strank v višini 17,7 odstotka na 937,6 milijona evrov. Obseg kreditov pa se je povečal za 2,4 odstotka na 610,3 milijona evrov.

Aprila lani je BKS Bank prevzela približno 9000 portfeljev vrednostnih papirjev od Gorenjske borznoposredniške družbe, po jesenskem nakupu družbe Alta Invest pa marca letos še 25.000 strank te družbe. "BKS Bank tako postaja v Sloveniji največji ponudnik investicijskih storitev s sredstvi strank na trgovalnih računih v višini 3,9 milijarde evrov," je poudaril Novak.

Poleg bančnega poslovanja BKS Bank v Sloveniji že 20 let opravlja tudi lizinške posle. Obseg teh se je lani povečal za skoraj 31 odstotkov na 136,7 milijona evrov, rast povpraševanja, predvsem pri vozilih in kmetijski mehanizaciji, pa se nadaljuje tudi letos.

Leto 2018 je bilo zelo uspešno tudi za celotno banko BKS Bank, je povedala predsednica uprave Herta Stockbauer. Čisti dobiček se je povečal za 13,8 odstotka na 77,4 milijona evrov, bilančna vsota pa za 11,3 odstotka na 8,4 milijarde evrov. Še posebej je izpostavila rekordno, desetodstotno rast obsega novih kreditov, ki je bila zelo dobro porazdeljena na vseh trgih, kjer so navzoči; torej ne le na slovenskem, pač pa tudi v Avstriji, na Hrvaškem in Slovaškem. Skupni obseg kreditov ob koncu leta 2018 je ocenila v višini šest milijard evrov.

Za letos je Stockbauerjeva napovedala investicijski program v vrednosti 35 milijonov evrov, od česar bo ena tretjina namenjena za digitalizacijo poslovanja, več milijonov evrov za modernizacijo in širitev mreže poslovalnic, preostanek pa za nekatere večje investicijske projekte na avstrijskem trgu.