c S
Evropske borze začele negativno 04.04.2019 10:50 Frankfurt/Pariz/London, 04. aprila (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je po močni sredini rasti danes začel s padci osrednjih indeksov. Med drugim so v ospredju podatki o naročilih v nemški industriji, ki so februarja močno upadla.

Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 se je do 9.30 znižal za 0,17 odstotka. V Frankfurtu se je DAX spustil za 0,16 odstotka, v Parizu pa CAC 40 za 0,27 odstotka. V Londonu, kjer se nadaljuje drama okoli brexita, je FTSE 100 upadel za 0,55 odstotka.

Naročila v nemški industriji so februarja glede na mesec prej upadla za 4,2 odstotka, kažejo prvi podatki nemškega statističnega urada Destatis. Podatki so razočarali analitike, ki so računali na 0,5-odstotno rast.

Medtem je spodnji dom britanskega parlamenta ponoči s tesno večino podprl predlog zakona, po katerem bi premierka Theresa May zaprosila Evropsko unijo za vnovično preložitev brexita, parlament pa bi odločal o dolžini podaljšanja roka za izstop iz EU. Preložitev brexita mora sicer podpreti tudi EU, ki vztraja pri izpogajanih pogojih ločitve z Veliko Britanijo.

Tečaj evra se je zjutraj le malo spreminjal. Za en evro je bilo treba odšteti 1,1241 dolarja, kar je skoraj enako kot v sredo zvečer. Evropska centralna banka (ECB) je referenčni tečaj evra v sredo postavila pri 1,1243 dolarja.

V Aziji je bilo razpoloženje neenotno. Hongkonška borza je po sedmih zaporednih dneh rasti zabeležila 0,5-odstotni padec, sydneyjska se je znižala za 0,8 odstotka, v Wellingtonu je bil 0,5-odstotni padec, v Manili pa 0,7-odstotno znižanje. Medtem je tokijska borza zabeležila 0,1-odstotno rast, šanghajska 0,9-odstotno, singapurska in seulska pa sta dodali po 0,2 odstotka.