c S
V Nemčiji februarja velik padec industrijskih naročil 04.04.2019 10:49 Berlin, 04. aprila (STA) - Nova naročila v nemški industriji so februarja glede na mesec prej upadla za 4,2 odstotka, kažejo prvi podatki nemškega statističnega urada Destatis. Podatki so razočarali analitike, ki so računali na 0,5-odstotno rast.

Nemška industrijska naročila so se znižala drugi mesec zapored. Gre za še enega v vrsti dokazov, da se nemško gospodarstvo ohlaja, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Na letni ravni je bil padec novih industrijskih naročil v največjem evropskem gospodarstvu 8,4-odstoten.

"Manjši obseg naročil smo zaznali v večini gospodarskih sektorjev, tako iz domačega trga kot iz tujine," je izjavi opozorilo nemško gospodarsko ministrstvo. Podatki tako kažejo, da so na mesečni ravni naročila z domačega trga zdrsnila za 1,6 odstotka, naročila iz tujine pa za šest odstotkov. Nova naročila iz območja z evrom so bila za 2,9 odstotka nižja, iz preostalih držav pa so upadla za 7,9 odstotka.

Najhuje je bilo pri naročilih investicijskih dobrin, ki so upadla za šest odstotkov. Pri naročilih, ki jih nemško gospodarstvo pridobi iz držav zunaj območja z evrom, je bil zdrs 9,2-odstoten.

Podobno je bilo pri potrošniških dobrinah, kjer so naročila upadla za 3,5 odstotka, še posebej močan je bil tudi v tem primeru padec naročil iz držav zunaj območja z evrom.

Industrija je "skoraj v prostem padu", je podatke komentiral ekonomist Jens-Oliver Niklasch iz banke LBBW. "Veliko tega verjetno izhaja iz povečane negotovosti v zvezi z brexitom," je dodal.

Obseg vseh naročil v knjigah nemških podjetij sicer zaenkrat ostaja visok in zato še ne gre pričakovati učinka na trg dela, je dodal Niklasch. Vseeno pa je izrazil upanje, da se bo London čim prej izjasnil glede svojega izstopa iz unije.