c S
Kitajska spodbuja gospodarstvo z novimi znižanji davkov 04.04.2019 10:47 Peking, 04. aprila (STA) - Kitajska je objavila milijarde dolarjev vredno davčno reformo, s katero želi spodbuditi zaspani gospodarski motor. Gre za nadgradnjo obljub, danih prejšnji mesec, o 300 milijard ameriških dolarjev vrednem zmanjšanju obremenitev podjetij in posameznikov v letošnjem letu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska vlada je v sredo pozno zvečer sporočila, da bo znižala stroške elektrike in interneta, pristojbine pristanišč in železnic ter vrste dajatev za posameznike in podjetja. Skupno naj bi šlo za razbremenitve v vrednosti okoli 300 milijard juanov (45 milijard dolarjev). Spremembe bodo v veljavo stopile 1. julija.

Podjetjem vlada obljublja za 10 odstotkov nižje povprečne cene elektrike, mala in srednja podjetja lahko pričakujejo v povprečju za 15 odstotkov nižje stroške širokopasovnega interneta. Prav tako bo država zmanjšala stroške pri registraciji blagovnih znamk.

Posameznikom medtem obljublja manj birokracije, med drugim z 9. aprilom prihaja zmanjšanje dajatev pri poštnih pošiljkah iz tujine. Cenejša bo registracija nepremičnin in izdaja potnih listov, nižje bodo tudi cene mobilnega interneta.

"Znižanje davkov in dajatev je naš ključni ukrep za zmanjšanje negativnega gospodarskega pritiska v letošnjem letu," je dejal premier Li Keqiang.

Marca je Peking obljubil znižanje davkov in prispevkov delodajalcev za skoraj 2000 milijard juanov (298 milijard dolarjev). Prvi del ukrepov je začel veljati že 1. aprila.

Na sredini seji je vlada potrdila tudi predlog nove zakonodaje, ki naj bi podprla novi zakon o tujih investicijah. Z njo naj bi med drugim zagotovili nediskriminacijo in boljšo zaščito blagovnih znamk.