c S
Hrvaške posojilojemalce v frankih pozivajo k tožbam 04.04.2019 07:25 Zagreb, 03. aprila (STA) - Vrhovno sodišče na Hrvaškem je potrdilo, da lahko posojilojemalci v švicarskih frankih tožijo banke zaradi previsokih obrestnih mer tudi v primeru, da so bila posojila že konvertirana v evre. Po mnenju združenja Udruga Franak to 55.000 posojilojemalcem omogoča, da od bank iztožijo nazaj svoj denar, poročajo hrvaški mediji.

Dejstvo, da je potrošnik z dodatkom k posojilni pogodbi pretvoril svoje posojilo iz švicarskih frankov v evre, po mnenju vrhovnega sodišča ne pomeni, da je s tem avtomatično izgubil pravni interes za ugotovitev, ali so bile posamezne določbe posojilne pogodbe nične, trdijo v združenju Udruga Franak.

Združenje je tako na današnji novinarski konferenci v Zagrebu vse, ki so v preteklosti najeli posojilo v švicarski valuti, pozvali, naj čim prej poiščejo odvetnike, vložijo tožbe proti bankam in zahtevajo nazaj svoj preplačani denar. Zahtevki za preplačane obresti bodo namreč 13. junija zastarali.

"Vsem se izplača sprožiti postopek, saj je vsak posojilojemalec na podlagi tečaja in obresti preplačal svoje posojilo," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina pozval predstavnik sabora in aktivist Goran Aleksić. Ker bodo zahtevki za preplačane obresti kmalu zastarali, je vse posojilojemalce pozval, naj poiščejo odvetnike. Tistim, ki jim to ne bo uspelo do junija, bo preostala možnost tožbe bank zaradi preplačanega tečaja.

Doslej so sodišča na prvi stopnji izhajala s stališča, da so potrošniki s pretvorbo posojil v frankih, ki je bila bankam s posebnim zakonom naložena leta 2015, izgubili pravico do vložitve tožbe. Po mnenju vrhovnega sodišča pa je takšno sklepanje napačno, pravijo v združenju. Primer je do vrhovnega sodišča spravila ena od posojilojemalk, sodba pa se zdaj nanaša na vse posojilojemalce v frankih, trdijo v združenju Udruga Franak.

V združenju pravijo, da gre za "zgodovinsko odločitev" vrhovnega sodišča. V hrvaškem združenju bank HUB po drugi strani menijo, da sodba vrhovnega sodišča govori izključno o pravnem interesu potrošnika za sodno varstvo ter da ne daje napotkov sodiščem na nižjih stopnjah, kako naj odločajo v posameznih tožbah.

Na Hrvaškem je posojila v švicarskih frankih najelo približno 125.000 ljudi. Od teh jih je 70.000 že prej imelo pravico do tožbe, zdaj pa lahko prek sodišča zahteva vračilo preplačanih obresti tudi 55.000 potrošnikov, ki so medtem posojila pretvorili v evre. Če se bodo pozivu za vložitev tožb odzvali vsi prizadeti posojilojemalci v švicarskih frankih, bi to lahko pomenilo, da bodo morale banke vrniti preplačani znesek v skupni višini 1,35 milijarde evrov, je za Hino ocenil Aleksić.