c S
Distribucijska omrežja nosilec prehoda v nizkoogljično družbo 04.04.2019 07:09 Rogaška Slatina, 03. aprila (STA) - Udeleženci današnje okrogle mize o prehodu v nizkoogljično družbo v Rogaški Slatini so ocenili, da bodo distribucijska omrežja nosilec tega prehoda, za uspešen vstop v nizkoogljično družbo pa bo ključno sodelovanje distribucijskih podjetij in podpora regulatorjev. Od države pričakujejo, da zagotovi ustrezno podporno okolje.

Kot je na omizju povedal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Bojan Kumer, ne moremo spregledati trenda, ki kaže na pomembno vlogo distribucijskega omrežja, Evropa pa v svojih trendih izpostavlja koristi za porabnike električne energije.

Ocenil je, da je treba za prehod v nizkoogljično družbo posodobiti obstoječo zakonodajo in ubrati slovensko pot, saj je slovenski elektroenergetski sistem drugi najboljši na svetu. Kumer je tudi napovedal nadgraditev obstoječega energetskega zakona maja letos in poudaril, da se bo energetska zakonodaja v naslednjih dveh letih močno spremenila.

Predsednik uprave Elektro Ljubljana Andrej Ribič se je strinjal, da ima Slovenija dobro elektrodistribucijsko omrežje, a na lovorikah ne smemo zaspati, saj je to omrežje zaradi preobremenjenosti na robu svojih zmožnosti.

"Zato potrebujemo jasno strategijo in usmeritve vlade. Potrebovali bi tudi nekoga, ki bo energetiko v celoti koordiniral," je dejal Ribič in opozoril, da je proces uvrščanja energetskih objektov v prostor predolg.

Zato je treba po njegovih besedah oblikovati nov energetski koncept, energetski zakon pa posodobiti. Ribič pogreša tudi dialog med vlado in elektro družbami.

Predsednik Gospodarsko interesnega združenja distribucije električne energije Boris Sovič je postregel s podatkom, da se dve tretjini dobička elektro podjetij namenja za naložbe. Po njegovi oceni so distribucijska podjetja v Sloveniji pokazala, da znajo dobro opraviti svojo funkcijo tudi v težkih razmerah.

Predsednik uprave Elektro Celja Boris Kupec se je zavzel za dobro izvajanje naložb v energetiki, avtomatizacijo omrežja in optimizacijo porabe električne energije pri odjemalcih.

Predsednik uprave Elektro Primorska Uroš Blažica je dejal, da bo treba v prihodnosti delež obnovljivih virov, ki trenutno znaša 27 odstotkov, povečati na 27,1 odstotka. To nam namreč narekuje akcijski načrt za obnovljive vire energije, ki ga je pripravilo infrastrukturno ministrstvo.

Okrogla miza je potekala v sklopu pete Strateške konference elektrodistribucije, na kateri je uvodoma spregovorila tudi infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek.

Kot je dejala, so zaradi rasti porabe električne energije in vse več razpršenih virov, ki se v vedno večji meri vključujejo v distribucijsko omrežje, elektrodistribucija podjetja pred izzivi, primerljivimi s tistimi ob začetkih vzpostavitve omrežja.

"Treba ga je nadgraditi z novimi storitvami, prilagoditi novim tehnološkim možnostim in priložnostim, ob tem pa poskrbeti, da bo še naprej ostalo med najboljšimi na svetu. Poskrbeti morate in moramo za to, da bomo električno energijo kljub velikim spremembam, ki se obetajo, z našim omrežjem še naprej zagotavljali vsaj tako zanesljivo kot doslej," je poudarila Bratuškova.

Dodala je še, da si glede na pretekle uspehe lahko brez zadržkov obetamo nove.