c S
Začrtani prvi okvirji za reševanje primarnega zdravstva 04.04.2019 07:26 Ljubljana, 03. aprila (STA) - Minister za zdravje Aleš Šabeder ter predstavniki koordinativnega telesa družinske medicine in ZZZS so danes iskali rešitve za nakopičene težave v primarnem zdravstvu. Dokončnih ukrepov še niso oblikovali, dogovorili pa so se, da čim prej pripravijo razpis specializacij in anekse k splošnemu dogovoru, s katerimi bi razbremenili družinske zdravnike.

Po ministrovih besedah so si bili na današnjem srečanju enotni, da morajo poiskati najboljše rešitve za bolnike in razrešiti akutno problematiko na področju odpovedi družinskih zdravnikov. Ti namreč že dlje časa opozarjajo na nevzdržne razmere zaradi obremenjenosti, v več zdravstvenih domovih so zagrozili s kolektivnimi odpovedmi.

Danes so tako oblikovali nekaj ključnih sklepov, kako se lotiti reševanja primarnega zdravstva. Načrtovane so administrativne razbremenitve zdravnikov, ena od ključnih prioritet pa je priprava predloga specializacij družinske medicine za leto 2019, ki ga bodo v najkrajšem možnem času posredovali zdravniški zbornici, je v izjavi za medije po srečanju pojasnila generalna direktorica direktorata za zdravstveno varstvo Tanja Mate. Letos je predvidenih 95 razpisnih mest.

Odbor za specializacije si je zadal dolgoročno reševanje števila specializacij za vse specialnosti, ne samo za deficitarnem, je poudarila. "Trudimo se predvsem v stalnosti, torej da mladi zdravniki vedo, kakšno število bo v naslednjih nekaj letih in se znajo pripraviti na to," je še pojasnila Matejeva.

A zanimanja za družinsko medicino ni veliko. Lani je velika večina razpisanih mest ostala nezasedenih, na zadnjem razpisu s 60 razpisanimi mesti je bilo na primer osem prijav.

V tem tednu pa se je vrstam družinskih zdravnikov pridružilo 16 novih. Na ljubljanski medicinski fakulteti so v torek namreč potekali specialistični izpit iz družinske medicine. Dekan in predstojnik katedre za družinsko medicino Igor Švab, ki je bil tudi predsednik pri dveh komisijah, je za STA potrdil, da so izpit vsi kandidati opravili brez težav in pokazali visoko raven znanja.

Danes so še sklenili, da bodo pripravili predloga dveh aneksov k splošnemu dogovoru za letošnje leto. Prvega, ki naj bi določal tudi zgornjo mejo za odklanjanje bolnikov, bi lahko pripravili do konca maja.

Kot je dejal generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Marjan Sušelj, so glede opredelitve meje za odklanjanje bolnikov danes imeli zelo različne poglede. "Mi si bomo prizadevali, da bomo imeli zagotovljeno dostopnost za bolnike. Verjetno bomo šli v nek kompromis in bomo najbrž šli k nacionalnemu povprečju, tako da ne bi tam, kjer imajo že sedaj veliko obremenjenih zdravnikov, ti morali sprejemati še dodatnih bolnikov," je predstavil stališče ZZZS.

Na ZZZS se zavedajo, da je zdravnikov družinske medicine premalo. Spomnil je, da ima ZZZS v finančnem načrtu že zagotovljen denar za dodatnih 53 timov družinske medicine in pediatrije.

Delovna skupina, ki bo definirala nov model financiranja družinske medicine, pa bo po besedah Matejeve pripravila predlog drugega aneksa, v katerem bodo definirali morebitno potrebno višino dodatnih sredstev.

ZZZS, ki bo zaradi predvidoma boljših prilivov imel nekaj dodatnega denarja, si bo v drugem aneksu prizadeval, da bo - če bo treba in bodo možnosti - pokril tudi dodatne širitve timov družinske medicine, je napovedal Sušelj. Ob tem je opozoril, da bi po optimističnem scenariju drugi aneks lahko bil pod streho v začetku julija.

Razmišljajo tudi, da bi z aneksom k splošnemu dogovoru nekoliko spremenili obračunski model glede stimuliranja in vključevanja novih timov. "Tako da bodo tudi tisti zdravniki, ki bodo v začetku imeli manj bolnikov, toliko plačani, da ne bi slučajno prinašali izgube zdravstvenemu domu," je pojasnil Sušelj.

"Dobili smo vtis, da se resno situacijo resno jemlje tudi s strani ministrstva in plačnika," pa je po sestanku povedala predstavnica koordinativnega telesa in direktorica Zdravstvenega doma Postojna Irena Vatovec. Kot je dejala, med drugim zagovarjajo stališče, da bi dodaten denar v primarnem zdravstvu menedžerjem dal možnosti, da iščejo tudi druge rešitve, "ki so morda nekaj iz okvirja, ker če bomo delali samo v okviru, ne bomo dosegli cilja".

Vodstva zdravstvenih zavodov precej omejuje tudi zakonodaja, zato je po njeni oceni ena od najhitrejših možnih rešitev sprejetje zakona o zavodih, ki bi menedžerjem dal proste roke, da bi zdravnike, ki delajo več in bolje, tudi dodatno nagradili. Prav tako bi družinske zdravnike lahko razbremenili z vključevanjem drugih strokovnih sodelavcev, kot so diplomirane medicinske sestre, fizioterapevti in psihologi.

V postojnskem zdravstvenem domu težav za zdaj nimajo, saj so učni zavod in specializante vzgajajo že 15 let. "Vsakemu specializantu ponudimo možnost, da ostane pri nas, tako da nekaj časa pokrije urgenco in dežura," je pojasnila. Trenutno imajo čakajočo kolegico, ki jo bodo zaposlili, če bodo dobili program. Kot je dejala, ZZZS prepričujejo, da programe, ki ne bodo dodeljeni v najbolj kritičnih zdravstvenih zavodih, morda le dodelijo tja, kjer je za zdaj dovolj zdravnikov.