c S
Ob iskanju rešitev za primarno zdravstvo Fides napovedal dosledno upoštevanje standardov in normativov vseh zdravnikov 04.04.2019 07:26 Ljubljana, 03. aprila (STA) - Minister za zdravje Aleš Šabeder je danes s predstavniki koordinativnega telesa družinske medicine in ZZZS nadaljeval iskanje rešitev za primarno zdravstvo. Začrtali so prve okvirje, konkretnih rešitev pa še niso oblikovali. Ob tem je Fides napovedal, da bodo z junijem vsi zdravniki dosledno delali po modri knjigi standardov in normativov.

Glavni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je danes odločil, da bodo vsi zdravniki in zobozdravniki od 1. junija delali dosledno po modri knjigi standardov in normativov, je pojasnil predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.

Na vprašanje, kaj bo to pomenilo za zdravnike in bolnike, je odgovoril, da bodo lahko zdravniki delali v skladu s Hipokratovo zavezo, torej "zbrano, odgovorno in strokovno".

Kuštrin je poudaril, da je modra knjiga kot del kolektivne pogodbe zdravniška pravica, od katere v sindikatu ne nameravajo odstopiti. Ocenil je, da imata vlada in ministrstvo za zdravje do junija dovolj časa, da ukrepata in uveljavita ustrezne rešitve. Od novega ministra pričakujejo tudi takojšnje ukrepanje v zvezi s težavami v družinski medicini, za kar mu v Fidesu dajejo teden dni časa.

Zdravniki se po njegovih besedah ne čutijo odgovorni za krizne razmere v družinski medicini in nasploh v zdravstvu. Spomnil je, da je Fides že pred 20 leti opozoril na nevarnost pomanjkanja zdravnikov in se zato tudi zavzel za ustanovitev še ene medicinske fakultete.

Kuštrin je še napovedal, da bo Fides vztrajal tudi pri "absolutni" izločitvi zdravnikov iz enotnega sistema plač v javnem sektorju.

Kot so z ministrstva sporočili za STA, Šabeder načrtuje sestanek s predstavniki Fidesa v naslednjih dneh. V pogovoru za Kanal A pa je minister dejal, da je bil na današnjem sestanku, kjer je rešitve za družinsko medicino iskal skupaj s predstavniki kooridinativnega telesa in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), tudi sindikalni predstavnik.

Šabeder je ocenil, da so danes delovali zelo proakitvno. "Roki, ki so postavljeni, so relativno kratki in po petih dneh ministrovanja, ko se pravzaprav ukvarjam samo z akutnim stanjem reševanja problematike družinskih zdravnikov, bi bil tudi dan s 25 urami zagotovo prekratek," je opozoril minister.

Na današnjem srečanju dokončnih ukrepov še niso oblikovali, dogovorili pa so se za ključne smernice. Ena od ključnih prioritet je priprava predloga specializacij družinske medicine za leto 2019, za letos je predvidenih 95 mest. A zanimanja za družinsko medicino med mladimi ni veliko. Lani je velika večina razpisanih mest ostala nezasedenih, na zadnjem razpisu s 60 razpisanimi mesti je bilo na primer osem prijav.

V tem tednu pa se je vrstam družinskih zdravnikov pridružilo 16 novih. Na ljubljanski medicinski fakulteti so v torek namreč potekali specialistični izpit iz družinske medicine. Dekan in predstojnik katedre za družinsko medicino Igor Švab je za STA potrdil, da so izpit vsi kandidati opravili brez težav in pokazali visoko raven znanja.

Danes so še sklenili, da bodo pripravili predloga dveh aneksov k splošnemu dogovoru za letošnje leto. Prvega, ki naj bi določal tudi zgornjo mejo za odklanjanje bolnikov, bi lahko pripravili do konca maja. Glede meje za odklanjanje bolnikov so danes imeli zelo različne poglede, bodo pa po napovedih generalnega direktorja ZZZS Marjana Sušlja iskali kompromis in za prag najverjetneje določili državno povprečje opredeljenih bolnikov.

Delovna skupina, ki bo definirala nov model financiranja družinske medicine, pa bo pripravila predlog drugega aneksa, v katerem bodo definirali morebitno potrebno višino dodatnih sredstev.

"Dobili smo vtis, da se resno situacijo resno jemlje tudi s strani ministrstva in plačnika," pa je po sestanku povedala predstavnica koordinativnega telesa in direktorica Zdravstvenega doma Postojna Irena Vatovec. Kot je dejala, med drugim zagovarjajo stališče, da bi dodaten denar v primarnem zdravstvu menedžerjem dal možnosti, da iščejo tudi druge rešitve, "ki so morda nekaj iz okvirja, ker če bomo delali samo v okviru, ne bomo dosegli cilja".

Vodstva zdravstvenih zavodov precej omejuje tudi zakonodaja, zato je po njeni oceni ena od najhitrejših možnih rešitev sprejetje zakona o zavodih, ki bi menedžerjem dal proste roke, da bi zdravnike, ki delajo več in bolje, tudi dodatno nagradili. Prav tako bi družinske zdravnike lahko razbremenili z vključevanjem drugih strokovnih sodelavcev, kot so diplomirane medicinske sestre, fizioterapevti in psihologi.

Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič je v izjavi za STA ob tem poudaril, da družinski zdravniki želijo predvsem zakonito delati. Ocenjuje, da nihče za mizo, za katero rešujejo primarno zdravstvo, ne ve, kaj bo treba, da kranjski zdravniki umaknejo odpovedi. "Ne bomo vedeli, dokler se ukrepi ne začnejo izvajati," je dejal.

Muževič je prepričan, da so bili družinski zdravniki v svojih zahtevah jasni, torej da bi nove bolnike lahko odklanjali po doseženih 1895 glavarinskih količnikih.

Ob tem je bil Muževič zelo oster do ZZZS. V Praktikumu namreč ostro obsojajo navedbe zavoda, da bi 300.000 oseb ostalo brez zdravnika, če bi bile upoštevane zahteve zdravnikov glede opredeljevanja bolnikov. Po njegovih besedah to namreč ne pomeni, da bi zdravniki svoje opredeljene bolnike "vrgli na cesto", ampak bi za tiste, ki bi na novo prihajali v sistem, našli začasno rešitev za nudenje primarnega zdravstvenega varstva.