c S
Sberbank ima s hrvaško Fortenovo srednjeročne načrte 03.04.2019 13:03 Zagreb, 03. aprila (STA) - Ruska banka Sberbank ima s hrvaško skupino Fortenova grupa, ki je naslednica Agrokorja, na Hrvaškem srednjeročne načrte. Deleža naslednje leto ali dve ne bo prodajala, prav tako ne bodo prodajali posameznih delov skupine, je po srečanju s hrvaškim premierjem danes v Zagrebu povedal predsednik upravnega odbora Fortenove Maksim Poletajev.

Poletajev je v izjavi za medije po srečanju s premierjem Andrejem Plenkovićem dejal, da bodo skupaj z ostalimi delničarji Fortenove - Sberbank je z 39,2-odstotnim deležem največja posamična lastnica - krepili vrednost skupine.

Kot ključno nalogo izvršnega direktorja skupine Fabrisa Peruška je izpostavil refinanciranje nekaj več kot milijardo evrov super senior posojila (SPFA). Pričakuje, da bo uprava uspela kompromis s posojilodajalci doseči do sredine letošnjega poletja.

Sberbank lastništva v hrvaški skupini sicer ne vidi kot ključnega premoženja, ne bo pa deleža v naslednjem letu ali dveh prodajala, je dejal Poletajev in dodal, da bo to "odvisno od situacije". Ob tem je izpostavil, da bodo kot lastniki ravnali povsem pragmatično.

Poletajev je v prvi izjavi, odkar je prejšnji ponedeljek začela delovati nova devetčlanska uprava Fortenove, izrazil zaupanje v poslovni model Fotenove, ki temelji na maloprodaji, kmetijstvu in proizvodnji hrane. Dejal je, da ni čas za prodajo posameznih delov skupine, saj s tem ne bi dosegli želene vrednosti.

Peruško je dejal, da imajo tri prednostne naloge. Na prvo mesto je postavil izvedbo poravnave z upniki v drugih državah, v katerih posluje skupina, kar bi se po njegovih besedah lahko zgodilo v naslednjih nekaj mesecih. Druga naloga je refinanciranje omenjenega posojila SPFA, kar bi lahko dosegli "zelo kmalu". Kot tretjo nalogo pa je izpostavil prizadevanja za dobičkonosnost skupine, ki naj bi zagotovila trajnostno poslovanje skupine.

Hrvaški premier Plenković je med drugim povedal, da je hrvaška vlada pripravljena biti ključni akter podpore v procesih konsolidacije in izboljšanja poslovanja skupine, a je "temelj odgovornosti na lastnikih".