c S
Po panamskih dokumentih za več kot milijardo evrov kazni 03.04.2019 13:08 Berlin, 03. aprila (STA) - Približno tri leta potem, ko je objava panamskih dokumentov razkrila več tisoč podjetij, ki se s poslovanjem prek poštnih nabiralnikov izogibajo svojim davčnim obveznostim, si oblasti po vsem svetu še vedno prizadevajo priti do utajenega denarja. Doslej so zahtevale že za več kot milijardo evrov plačil.

Po poročanju nemških medijev NDR, WDR in Süddeutsche Zeitung so davčni organi po vsem svetu doslej kršiteljem naložili za skupaj okoli 1,07 milijarde evrov glob in plačil davkov. Največji delež tega zneska predstavljajo kazni za banke.

Do te številke se je dokopal Mednarodni konzorcij raziskovalnih novinarjev. Celotna vsota sicer utegne biti še višja, saj so mnoge države posredovanje informacij zavrnile, ker preiskave še niso končane in so številni postopki še v teku.

Aprila 2016 je mednarodna skupina novinarjev razkrila več kot 200.000 podjetij, ki poslujejo prek poštnih nabiralnikov, v katerih so tudi politiki, slavne osebnosti in športniki skrivali svoje premoženje pred davčnimi organi. V središču škandala se je znašla pravna pisarna Mossack Fonseca s sedežem v srednjeameriški davčni oazi Panami, iz katere je do novinarjev prišlo 11,5 milijona dokumentov. Objava teh podatkov je sprožila preiskave po vsem svetu.

Poslovanje prek poštnih nabiralnikov samo po sebi ni nelegalno. Vendar pa jih številni izrabljajo tudi za davčne utaje in pranje denarja. Odkar so jih razkrili, so vodilne razvite države in države v razvoju (G20) okrepile prizadevanja za izsušitev davčnih oaz.

Pri povračilu skritega denarja je bila doslej najbolj uspešna Velika Britanija, ki je nazaj v svoj proračun uspela dobiti preračunano približno 225 milijonov evrov. Sledita Francija (121 milijonov evrov) in Avstralija (82 milijonov evrov).