c S
Slovenjgraška bolnišnica načrtuje nižji primanjkljaj od sprva predvidenega 03.04.2019 11:51 Slovenj Gradec, 03. aprila (STA) - Finančni načrt Splošne bolnišnice Slovenj Gradec za letos, ki ga je svet zavoda potrdil v torek, predvideva, da bo bolnišnica letos poslovala z 293.000 evri primanjkljaja. To je manj kot sprva predvidenih 582.000 evrov minusa. Tudi lanski primanjkljaj je bil nižji od sprva predvidenega, leto 2018 je bolnišnica sklenila s 514.000 evri primanjkljaja.

Poleg finančnega načrta bolnišnice za letos, ki predvideva 48,6 milijona evrov odhodkov, je svet Splošne bolnišnice Slovenj Gradec na torkovi seji potrdil tudi novelacijo sanacijskega programa. Ta za letos, kot omenjeno, predvideva še primanjkljaj, medtem ko naj bi bolnišnica prihodnje leto in leta 2021 poslovala pozitivno.

"Morda bo poslovanje že letos uravnoteženo, a tega za zdaj še ne moremo napovedati," je na današnji novinarski konferenci po torkovi seji sveta zavoda napovedal direktor bolnišnice Janez Lavre.

Glede na prenovljen sanacijski program bolnišnica od lani predvidenih 57 sanacijskih ukrepov v izvajanju ohranja 23 ukrepov, njihov pozitivni finančni učinek na letošnje poslovanje pa je ocenjen na 2,7 milijona evrov, je povedal Lavre.

Ti ukrepi med drugim zajemajo širitev hospitalne in ambulantne dejavnosti na pediatrično nevrologijo, povečanje ambulantnega dela na področju obravnave težav s krčnimi žilami, večji nadzor nad strokovnim izobraževanjem zaposlenih, kadrovsko popolnitev, krepitev področja kakovosti in varnosti, znižanje stroškov dela zaradi nadur, zmanjšano uporabo tonerjev za tiskalnike in manjšo porabo sanitetnega materiala, kar nameravajo doseči z revizijo setov s sanitetnim materialom.

Slovenjgraška bolnišnica nima zelo velikega pomanjkanja zdravnikov, ga pa vseeno ima, in sicer na področjih urgentne medicine, urologije, ortopedije in interne medicine, je povedal direktor bolnišnice. Na teh področjih bi v bolnišnici lahko takoj zaposlili osem zdravnikov specialistov. Sicer pa je bolnišnica v tem študijskem letu v sodelovanju z RRA Koroška podelila eno štipendijo za področje urgentne medicine.

Po direktorjevih besedah bolnišnica uspešno krajša čakalne dobe, a ugotavlja, da se v dveh do treh tednih po skrajšanju čakalnih dob poveča priliva napotnic iz drugih regij. Glede medicinske opreme in potrebnih vlaganj pa direktor pravi, da bolnišnica za potrebna vlaganja vseskozi in dobro skrbi. Po novem je uvedla skrbnika medicinske opreme, ugotavlja pa dodatne stroške vzdrževanja in servisiranja medicinske opreme.

Večje naložbe načrtuje tudi letos, med drugim 3,4 milijona evrov v zgradbe, kar vključuje nadaljevanje obnove bolnišnične kuhinje, pripravo projektov za nadomestno gradnjo za kirurški blok, prav tako letos načrtuje pripravo projektov za rušitev t.i. kloštra in projektov za nadomestno gradnjo tega območja. Za nakup nemedicinske opreme bo bolnišnica po načrtih letos namenila 940.000 evrov, 647.000 evrov bo šlo za nakup medicinske opreme, 137.000 evrov pa je načrtovani vložek v programsko opremo.

Vodstvo bolnišnice medtem nadaljuje s pogovori za uvedbo robotov, ki bodo prvenstveno namenjeni razvažanju hrane od kuhinje do oddelkov. Trenutno se bolnišnica pripravlja na podpis pisma o nameri z več partnerji, s katerimi bodo velik del potrebnih sredstev skušali dobiti na razpisu za evropska sredstva.