c S
Evropske borze sredi tedna v optimističnem razpoloženju 03.04.2019 10:34 London, 03. aprila (STA) - Trgovanje na pomembnejših borzah v Evropi se je danes začelo z rastjo tečajev vrednostnih papirjev. Optimizem sta vlagateljem vlila ponoven začetek trgovinskih pogovorov med ZDA in Kitajsko ter dogajanje v zvezi z brexitom. Britanska premierka Theresa May namerava zdaj zaprositi za odložitev izstopa države iz EU.

Analitiki pričakujejo, da bo na trgovinskih pogovorih med ZDA in Kitajsko kmalu prišlo do dogovora in s tem končanja spora. To bi ugodno delovalo na konjunkturna pričakovanja.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure zvišal za 0,87 odstotka in se giblje okoli 3425 točk.

V Londonu se je indeks FTSE 100 doslej zvišal za 0,03 odstotka. V Frankfurtu je indeks DAX doslej pridobil 1,22 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,80-odstotno rast.

Tečaj evra se je danes nekoliko okrepil. Zjutraj je bilo treba za eno enoto skupne evropske valute odšteti 1,1223 dolarja, kar je nekaj več kot v torek zvečer. Evropska centralna banka je v torek popoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1200 dolarja.

Tudi britanski funt se še naprej krepi. Mayeva je v torek zvečer so sedemurnem kriznem zasedanju svojega kabineta napovedala, da bo zaprosila za vnovično odložitev izstopa Združenega kraljestva iz povezave. Zdaj se namerava o rešitvi zapleta v zvezi z brexitom posvetovati z opozicijo.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes zvišali. Borza v Tokiu je zabeležila 0,97-odstotno rast indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng zvišal za 1,15 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite za 1,24 odstotka. Na Tajvanu so se delnice v povprečju podražile za 0,13 odstotka, v Južni Koreji za 1,20 odstotka in v Avstraliji za 0,65 odstotka.