c S
Svet zavoda ptujske bolnišnice potrdil letošnji finančni načrt 03.04.2019 07:09 Ptuj, 02. aprila (STA) - Svet zavoda ptujske bolnišnice je na današnji seji potrdil program dela in finančni načrt za letošnje leto, ki v skladu z navodili ministrstva za zdravje predvideva uravnoteženo poslovanje, čeprav so vse doslej poslovanje brez izgube načrtovali za leto 2020. Ob tem se je svet zavoda seznanil z zadnjimi informacijami glede gradnje urgence.

Letošnji finančni načrt predvideva nekaj manj kot 29,7 milijona evrov odhodkov ter za približno 10.000 evrov več prihodkov. Po besedah direktorice Anice Užmah je bil dokument pripravljen v skladu s smernicami ministrstva za zdravje in noveliranim sanacijskim programom za zagotovitev poslovne in plačilne sposobnosti.

"K pripravi finančnega načrta smo pristopili z vso resnostjo in veliko naporov usmerili predvsem v zniževanje stroškov, zato resnično upamo, da nam bo cilje uspelo uresničiti," je dejala Užmahova in med skupaj dobrih 800.000 evrov vrednimi ukrepi izpostavila predvsem tiste na področju zniževanja stroškov zdravil in zdravstvenega ter ostalega potrošnega materiala.

Člani sveta zavoda so bili z zastavljenim načrtom zadovoljni, predsednik Bojan Pahor pa je dejal, da prvič po nekaj letih načrtujejo pozitivno poslovanje. Tudi načrt za preteklo leto je bil presežen, kar kaže na to, da je bolnišnica v trendu izboljševanja poslovanja.

"Zato zdaj tudi težko rečem, da zastavljeni načrt ni uresničljiv," je dejal prvi mož sveta zavoda, ki verjame, da bodo s sprotnim spremljanjem realizacije programa in nadzorom financ to tudi uspeli doseči.

Nekoliko pa se je znova zapletlo pri projektu gradnje urgentnega centra. Do napovedanega sestanka s predstavniki zdravstvenega ministrstva, ki bi moral biti že sredi marca, namreč še ni prišlo, tudi zaradi dogajanja okoli menjave na ministrskem položaju, usoda projekta pa je tako za zdaj še naprej nejasna.

Do predvidenega roka so sicer ministrstvu poslali racionaliziran projekt urgence, ki obsega le še kletne prostore in pritličje, brez sprva načrtovane druge etaže. Projektant je vrednost projekta ocenil na 5,1 milijona evrov, a ga je ministrstvo zavrnilo z očitkom, da ta številka presega na zadnjem sestanku dogovorjeno vrednost 4,8 milijona evrov.

Kot je povedala Užmahova, so se zato takoj lotili iskanja rešitve, ki bi jim omogočila gradnjo v začrtanem finančnem okvirju. "Po zagotovilih projektanta nižje skoraj ni mogoče, pa tudi za teh 4,8 milijona evrov denar še ni v celoti zagotovljen," je dejala Užmahova, ki se ta teden vendarle dobi s predstavniki ministrstva, razmišlja pa tudi o iskanju novega projektanta.

Po mnenju Pahorja pri urgentnem centru ni prišlo do novega zapleta, se pa zadeva po njegovem zelo počasi razpleta. Zaradi nekaterih objektivnih okoliščin do sestanka s predstavniki zdravstvenega ministrstva doslej ni prišlo, a ostaja optimist, še posebej zato, ker je novo vodstvo ministrstva po njegovih besedah tudi "ptujsko obarvano".