c S
Rezultati nadzora nad mesnimi pripravki še ta mesec 03.04.2019 08:22 Ljubljana, 03. aprila (STA) - Uprava za varno hrano je izvedla nadzor nad mesnimi pripravki v skladiščih distributerjev in pri tem odvzela 10 vzorcev, kot tudi nad sledljivostjo in označevanjem mesnih pripravkov, ki se prodajajo v gostinskih obratih, zlasti pri ponudnikih v kioskih. Poročilo o nadzoru bo predvidoma pripravljeno v prvi polovici aprila.

"Rezultatov vseh analiz (kemičnih) še nismo prejeli. Po prejetju vseh rezultatov bo pripravljeno in objavljeno poročilo o izvedenem nadzoru," so za STA pojasnili na upravi.

Ta se je za nadzor nad mesnimi pripravki odločila v luči mesne afere na Poljskem. Če se je izkazalo, da so meso in mesne obreznine iz Poljske, ki so jih prejeli slovenski obrati iz drugih poljskih mesnopredelovalnih obratov, mikrobiološko in kemično varno živilo, pa se je za mesne pripravke za kebab izkazalo, da gre za mikrobiološko tvegana živila. V dveh vzorcih mesnega pripravka za kebab, ki sta bila vzorčena takrat, so namreč ugotovili prisotnost salmonele.

V Sloveniji je 573 odobrenih obratov v segmentu živil živalskega izvora.