c S
Objavljeni bodo podatki o brezposelnih v marcu 03.04.2019 07:53 Ljubljana, 03. aprila (STA) - Zavod RS za zaposlovanje bo danes objavil podatek o številu registriranih brezposelnih v marcu. Po sezonskem povečanju v januarju, ko je običajno več prijav zaradi izteka zaposlitev za določen čas, se je njihovo število februarja znova znižalo. Umar napoveduje nadaljevanje trenda zmanjševanja števila brezposelnih.

Februarja je bilo registriranih 80.755 brezposelnih, kar je 2,5 odstotka manj kot januarja in 5,8 odstotka manj kot februarja lani.

Na novo se je prijavilo okoli 5000 oseb oz. pol manj kot januarja, še vedno pa je bilo največ prijav zaradi izteka zaposlitve za določen čas. Zaposlilo se je okoli 5600 brezposelnih, okoli pet odstotkov več kot januarja.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) v pomladanski napovedi gospodarskih gibanj, objavljeni marca, napoveduje, da se bo število brezposelnih letos in v prihodnjih dveh letih še zmanjševalo, a počasneje kot v preteklem obdobju.

"Na to bo ob nekoliko manjši rasti zaposlenosti vplivala tudi vse nižja brezposelnost, ki bo pod dolgoročno oz. ravnovesno ravnjo, kar nakazuje na vedno bolj omejeno ponudbo na trgu dela," so zapisali.