c S
Podjetju Resalta s podporo EU šest milijonov evrov lastniškega kapitala 02.04.2019 14:47 Luxembourg/Ljubljana, 02. aprila (STA) - Ljubljanski ponudnik energetskih storitev in rešitev za obnovljive vire energije Resalta bo od Evropskega investicijskega sklada in zasebnih vlagateljev prejel šest milijonov evrov lastniškega kapitala. Sredstva bodo namenjena za prehod iz zagonske faze v velikega mednarodnega ponudnika na svojem področju.

Resalta in Evropski investicijski sklad, katerega večinska delničarka je Evropska investicijska banka (EIB) in ki financira mala in srednja podjetja s tveganim kapitalom ter instrumenti tveganega financiranja, sta tako sklenila pogodbo o naložbi v višini šest milijonov evrov za nadaljnji razvoj neodvisnih energetskih storitev in rešitev na področju energije iz obnovljivih virov. Naložba bo financirana z jamstvom Evropskega sklada za strateške naložbe, ki je ključni organ naložbenega načrta Evropske komisije.

Polovico zneska za dokapitalizacijo bo prispeval skupni instrument omenjenega sklada in SID banke, polovico pa bolgarski investicijski sklad BlackPeak Capital in zasebni vlagatelji.

Iz EIB so sporočili, da bo Resalta s pomočjo svežega kapitala prerasla zagonsko fazo ter začela izvajati poslovni načrt, s katerim bo postala pomembno podjetje na svojem področju, kar naj bi pozitivno vplivalo na slovensko in evropsko gospodarstvo pa tudi na okolje.

Spomnili so, da Resalta trenutno sodeluje s posamezniki, podjetji in občinami v Sloveniji, Bolgariji, na Hrvaškem, Češkem, v Italiji, Makedoniji, Črni gori in Srbiji, s svojimi storitvami in rešitvami pa jim pomaga zmanjševati emisije ogljikovega dioksida in porabo energije ter varčevati pri stroških, povezanih z energijo.

Podjetje je po njihovih navedbah do danes razvilo in v prakso vpeljalo rešitve, s katerimi so njihove stranke prihranile 300 gigavatnih ur elektrike, letni izpusti ogljikovih dioksidov pa so upadli za 30.000 ton. Za primerjavo so dodali, da bi imel tak učinek, če bi zasadili 3400 hektarov gozda.

Resalta - ustanovile so jo družbe Gorenje, Geoplin in Energetika Ljubljana - bo po napovedih razvijala tudi nove rešitve na področju obnovljivih virov energije.

Direktor podjetja Luka Komazec je zapisal, da je naložba iz Evropskega investicijskega sklada pomemben korak pri razvoju Resalte. "Zahvaljujoč tej naložbi bomo lahko razvili številne nove projekte, ki jih načrtujemo, in veselimo se naslednje faze rasti Resalte, za katero smo prepričani, da bo imela pomemben in trajen učinek na energetsko podobo regije," je napovedal.

Storitve Resalte na omenjenih trgih vključujejo vse od projektne zasnove, izvedbe, upravljanja in vzdrževanja do financiranja, tako da lahko stranke prenovijo svoje energetske sisteme in privarčujejo sredstva brez vnaprejšnjega vlaganja lastnega kapitala. Eden od referenčnih projektov Resalte je energetska prenova 48 objektov v lasti Mestne občine Ljubljana, za katero je Resalta prejela nagrado Evropske komisije za energetske storitve za najboljši projekt na področju energetskih storitev v letu 2019.

Poleg energijske učinkovitosti Resalta razvija tudi projekte na področju energije iz obnovljivih virov in elektrarne v celotni jugovzhodni Evropi.