c S
Konferenca: Digitalizacija nujna tudi za manjša podjetja 02.04.2019 14:46 Ljubljana, 02. aprila (STA) - Digitalizacija je nujna tudi za mala in srednje velika podjetja (MSP), nimajo pa vsa za to kadrov, znanja in denarja, so ugotavljali na konferenci Podjetniško trgovske zbornice pri GZS danes v Ljubljani. Podjetja lahko pomoč med drugim dobijo prek razpisov gospodarskega ministrstva.

MSP se znajo prilagajati in so v vseh gospodarskih spremembah amortizer, je uvodoma na konferenci, ki so jo pripravili ob 40-letnici Podjetniško trgovske zbornice, dejal predsednik zbornice Brane Lotrič.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Boštjan Gorjup je ob tem poudaril, da je četrta industrijska revolucija dejstvo. "Svet po tej revoluciji je lep, a bo treba najprej preplavati neko reko. In na to se bomo morali dobro pripraviti," je dejal ter izpostavil nujnost sodelovanja manjših in velikih podjetij.

Digitalizacija je ključna za povečanje izvoza slovenskih MSP, kar pa je predpogoj za preživetje na vse bolj konkurenčnem svetovnem trgu, je, kot so sporočili iz GZS, dejal direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS Nenad Šutanovac. Patrick Gibbels iz evropskega združenja malih podjetnikov ESBA je poudaril, da mikro, mala in srednja podjetja za digitalizacijo nimajo dovolj niti kadrov, niti znanja, niti denarja.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo prek Slovenskega podjetniškega sklada v petek objavilo tretji sklop vavčerjev - spodbud malih vrednosti - za MSP, in sicer bodo ti tokrat namenjeni za podporo izboljšanju digitalnih kompetenc, izdelavi digitalne strategije, izboljšanju kibernetske varnosti in digitalnemu marketingu, je povedala Karin Žvokelj z ministrstva. Na voljo pa so še tudi drugi razpisi za podporo MSP, tudi za digitalno transformacijo podjetij.

Ministrstvo je sicer v ponedeljek objavilo vabili za pripravo programov usposabljanja in kataloga zunanjih strokovnjakov na področju digitalizacije.

Na konferenci so med drugim pripravili tudi predavanje danskega strokovnjaka s področja kadrov in pedagogike Godija Kellerja, ki je opozoril, da se v mladih skriva največji potencial tudi za podjetništvo, ter delavnico, na kateri bodo skušali poiskatiu odgovor na vprašanje, kako vpeljati model digitalne strategije v MSP, in predavanja o financiranju MSP, tehnologiji mreženja s podatkovnimi bloki in varstvu osebnih podatkov po uredbi GDPR.

Nagrado pomladni veter, ki ga zbornica vsako leto nameni posamezniku ali organizaciji, ki je pomenil največji prispevek za razvoj podjetništva v Sloveniji, so podelili Slovenskemu podjetniškemu skladu.