c S
WTO znižala napoved letošnje rasti svetovne trgovine 02.04.2019 13:52 Ženeva, 02. aprila (STA) - Svetovna trgovinska organizacija (WTO) je danes v luči "močnih nasprotnih vetrov" znižala napoved letošnje rasti svetovne trgovine. Če je septembra lani pričakovala še 3,7-odstotno rast, po novem napoveduje 2,6-odstotno. Lani se je svetovna trgovina okrepila za tri odstotke, za prav toliko naj bi se po novih napovedih WTO tudi v 2020.

"Svetovna trgovina se bo letos in v letu 2020 še naprej spopadala z močnimi nasprotnimi vetrovi, potem ko se je že v letu 2018 zaradi okrepljenih trgovinskih napetosti in povečane gospodarske negotovosti odrezala slabše od pričakovanj," so zapisali v WTO.

"Trgovinske napetosti še naprej predstavljajo največje tveganje za naše napovedi," so po poročanju tujih tiskovnih agencij dodali v organizaciji s sedežem v švicarski Ženevi.

"Dejstvo, da danes za vas nimamo dobrih novic, ne bi smelo presenetiti nikogar, ki je zadnjih 12 mesecev bral časnike," je novinarjem ob objavi napovedi povedal generalni direktor WTO Roberto Azevedo.

Med največjimi grožnjami svetovni trgovini je WTO v napovedi navedla sistemske grožnje, kot je trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, dvema največjima nacionalnima gospodarstvoma na svetu. Čeprav se velesili pogajata o trgovinskem dogovoru, s katerim bi rešili večino odprtih vprašanj, in iz obeh taborov prihajajo pozitivni signali, pa so v WTO opozorili, da je še vedno nejasno, do kdaj, če sploh, bo dogovor dosežen.

"Vse bolj nujno je, da se nesoglasja razrešijo," je podčrtal Azevedo in spomnil, da je v trgovinskih vojnah "veliko poražencev".

Napovedi WTO temeljijo na scenariju, po katerem bi se izstopanje Združenega kraljestva iz EU v teh dveh letih odvilo razmeroma gladko in nadzorovano. Če se to ne bo zgodilo, za kar v luči političnega kaosa v Londonu še vedno obstaja velika verjetnost, bo imelo to pomemben učinek na svetovno trgovino, menijo v organizaciji.

"Negotovost je resnično velika. Morali bomo preprosto počakati, kaj se bo na koncu zgodilo," je dejal ekonomski analitik WTO Coleman Nee.