c S
Občini Ravne in Slovenj Gradec v brezplačne prevoze za starejše občane 02.04.2019 13:51 Ravne na Koroškem/Slovenj Gradec, 02. aprila (STA) - K projektom brezplačnih prevozov za starejše sta v zadnjem obdobju aktivneje pristopili občini Slovenj Gradec in Ravne na Koroškem. V Slovenj Gradcu bodo brezplačne prevoze za starejše začeli opravljati 13. maja, na Ravnah pa občina za letos načrtuje nakup vozila, s katerim bo v prihodnje omogočala brezplačne prevoze za starejše in invalide.

V Mestni občini Slovenj Gradec bodo brezplačne prevoze zagotavljali s pomočjo prostovoljnih voznikov, ki bodo delovali v okviru zavoda Sopotniki. Občina bo zagotovila vozilo, v proračunu pa so že zagotovljena sredstva za licenčnino pri uporabi rezervacijskega sistema prevozov ter za stroške goriva za vozilo, ki pa bo predvidoma eno od obstoječih občinskih službenih vozil.

"V Mestni občini Slovenj Gradec želimo skozi medgeneracijsko sodelovanje preprečiti izoliranost starejših občanov, ki sedaj zaradi pomanjkanja možnosti javnega ali lastnega prevoza ostajajo pretežno doma in se v dogajanje v naši mestni občini žal ne vključujejo," je danes prek družbenega omrežja sporočil slovenjgraški župan Tilen Klugler in napovedal, da bodo tako starejšim ponudili brezplačne prevoze do želene lokacije in nazaj, jih spodbujali k aktivnostim, jim pomagali pri nošenju težjih stvari in podobno.

Projekt bodo v Slovenj Gradcu podrobneje predstavili 25. aprila, ko bo tudi slovesni podpis pogodbe z zavodom Sopotniki. Prve prevoze pa bodo po napovedih začeli opravljati 13. maja.

Podobnega projekta, v katerem predvidevajo brezplačne prevoze za starejše od 65 let in za invalide, se lotevajo tudi v Občini Ravne na Koroškem, kjer trenutno sofinancirajo zgolj brezplačne prevoze za upokojence v dopoldanskem času v okviru rednih linijskih avtobusnih povezav na relaciji Kotlje-Ravne-Prevalje. Glede na številne pobude in potrebe pa zdaj na občini ugotavljajo, da to ni dovolj.

Ravenski občinski svetniki so tako na zadnji seji občinskega sveta obravnavali predinvesticijsko dokumentacijo za projekt brezplačnih prevozov za starejše in invalide, s katerim bo občina prek LAS Mežiške doline kandidirala za pridobitev evropskih sredstev.

Občina je nosilec projekta, partnerja pri projektu pa sta Koroški medgeneracijski center, kjer bodo za ta projekt zaposlili eno osebo za polovični delovni čas, in Društvo upokojencev Ravne. V nadaljevanju se bodo predvidoma projektu pridružili še druge organizacije oz. društva.

V okviru triletnega projekta, ocenjenega na nekaj manj kot 63.000 evrov, občina že letos načrtuje nakup novega vozila, ki bo prilagojeno tudi za prevoze invalidov. A ker predvidoma eno vozilo ne bo zadostilo vsem potrebam, bodo po potrebi v prihodnje nabavili še kakšno vozilo, možna je tudi nadgradnja sistema z osebnimi vozili in prostovoljnimi šoferji, je na zadnji novinarski konferenci med drugim napovedal ravenski župan Tomaž Rožen.

Na občini bodo pripravili tudi pravilnik o prevozih, kjer bodo določili pravila glede koriščenja prevozov. Predvidoma bodo ti prioritetno namenjeni tistim, ki bodo potrebovali prevoz do nujnih opravkov na področju zdravstva in javne uprave. Kdaj točno bodo v ravenski občini začeli opravljati brezplačne prevoze, še ni znano.