c S
Podjetnice izpostavljajo potrebo po ustanovitvi sklada poslovnih angelov 02.04.2019 13:39 Ljubljana, 02. aprila (STA) - V Sloveniji se po besedah direktorice Zbornice osrednjeslovenske regije Marte Turk kaže potreba po razvoju sklada poslovnih angelov, ki bi zlasti podjetnicam z vložkom kapitala pomagali na začetku poslovne poti. Opozorila je, da v Sloveniji poslovni angeli za ženska podjetja ne kažejo zanimanja zaradi stereotipov, da ženske niso dobre podjetnice.

Direktorica Zbornice osrednjeslovenske regije pri Gospodarski zbornici Slovenije Turkova je na današnji novinarski konferenci, na kateri so sicer predstavili program letošnje konference 500 Podjetnic, pojasnila, da sklada poslovnih angelov v Sloveniji še ni, se pa lahko podjetnice in podjetniki iz Slovenije obrnejo na podoben sklad, ki je že zaživel na Hrvaškem.

Na področju spodbujanja rasti ženskega podjetništva se v Evropi veliko dogaja, Slovenija pa po besedah Turkove na splošno precej zaostaja.

Podjetnica Mirjana Dimc Perko je predstavila "žalostno statistiko", ki med drugim kaže, da v Evropi okoli 19 odstotkov sredstev iz skladov angelov dobijo podjetja, ki jih vodijo ženske. "Ko pa se pogledajo rezultati, kako ženske investirajo in vodijo, so rezultati presenetljivi. Za enako raven prihodkov so ženske porabile tretjino toliko sredstev, kot so jih za enak rezultat pridobili moški," je med drugim izpostavila Dimc Perkova.

Da se v Sloveniji kaže nujna potreba po ustanovitvi sklada poslovnih angelov, kažejo tudi rezultati evropskega partnerstva Seewban, katerega del je v zadnjih letih tudi Slovenija. Kot je pojasnila Turkova, evropsko partnerstvo vključuje države, ki imajo, in takšne, ki nimajo izkušenj na področju oblikovanja skladov poslovnih angelov.

Po njenih besedah so rezultati projekta pokazali, da v Sloveniji in denimo na Madžarskem obstaja nujna potreba, da se začnejo angažirati tisti, ki so pripravljeni oblikovati sklade predvsem za žensko podjetništvo, hkrati pa da se tudi ženske pripravi na to, a so pripravljene spreti poslovnega angela v svoje podjetje.

Kot je še pojasnila, je osnovi princip poslovnih angelov vlagati v projekte, ki bodo skozi določen čas prinašali dobiček. "Običajno pogodbe, ki jih sklepajo poslovni angeli in nosilci idej, predvidevajo solastniški vložek, ki se v nekaj letih izplača in poslovni angel izstopi," je dodala.

O skladu poslovnih angelov bodo podjetnice spregovorile tudi na konferenci 500 Podjetnic, ki bo 11. aprila na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.